1) Стрімке падіння котирувань на цьому тижні вже закінчується, тому що значні вливання з боку нерезидентів для купівлі ОВДП вже майже завершені. Звичайно, частково вони ще будуть активні через операції на вторинному ринку, але основні обсяги бажаючі прикупити українські цінні папери вже закрили. Це скоротить приплив «гарячої» валюти на ринок;

2) Масований викуп Нацбанком надлишків долара на міжбанку (тільки за вчора купив за нашими даними 130,8 млн доларів через два аукціони і багаторазовий вихід в форматі «запиту кращого курсу») - знижує тиск на курс долара на міжбанку;

3) Реакція готівкового ринку. Незважаючи на падіння долара до 27,10/27,14 до кінця сесії середи - на готівковому ринку котирування прийому валюти в більшості обмінників тримаються в межах 27,20 гривень і вище, а продажу в межах 27,40-27,50 гривень. А це означає, що готівковий ринок уже «не веріть" в подальше значне просідання курсу і більш того - налаштовується на його зростання. Можливість скупити валюту на міжбанку і перепродати потім з валютної позиції банку через обмінники, провокує зростання попиту на торгах і це працює проти гривні.

На користь гривні буде частково працювати два моменти:

1) Падіння ліквідності в системі. Коррахунку банків за вчора впали на 5,8 млрд гривень, що в основному пов'язано з перерахуваннями коштів за куплені цінні папери України. Це знижує можливості спекулятивних розгойдувань ринку, але на жаль не обмежує попит на валюту. Імпортери, натхненні падінням котирувань останніх днів, будуть активніше виходити з купівлею на межбанк.Такім чином, зниження ліквідності в системі буде тільки дуже опосередковано допомагати нацвалюті в цей період;

2) Необхідність у частині великих експортерів проводити господарські операції до кінця першої декади. Це змушує їх продавати свої валютні запаси і таким чином, збільшує пропозицію на ринку.

В цілому, за нашими прогнозами - пропозиція на сьогоднішніх торгах вже не буде такою значною, а попит поступово буде рости. Це призведе до розвороту ринку в бік подорожчання валюти в межах коридору 27,10-27,25 гривень.

Особливої ​​активності з боку Нацбанку Мінфін на сьогодні не прогнозує - основний надлишок нерезидентської валюти вже викуплений. А продаватися НБУ буде тільки з разі активного зростання котирувань вище 27,40 гривень, що сьогодні все ж дуже мало ймовірно. Тому в діяльності регулятора в четвер настане короткостроковий перепочинок.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,02-27,30 і продаж 27,36-27,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,38 гривень та продаж 27,45-27,55 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрої респондентів поки досить оптимістичні для гривні.

29% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27,00 гривень. 71% не виключають його довгострокового закріплення понад 27,01 гривень.

Ще більш оптимістично для нацвалюти прогнози безготівкового курсу на міжбанку. 35% опитаних припускають подальше падіння котирувань на міжбанку до рівня нижче 27,00 гривень. 65% все ж прогнозують курс значно вище 27,01 гривні за долар.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram