Згідно з документом, Кабмін затвердив створення приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство»;

— розміщення першого випуску акцій в кількості 200 тис. штук;

— статут, положення про правління, положення про ревізійну комісію та порядок конкурсу на посаду члена наглядової ради ЕКА.

«Експортно-кредитне агентство сприятиме переходу України від сировинного експорту до експорту товарів і послуг з доданою вартістю. Ми плануємо взаємодіяти з парламентом про внесення змін до закону про ЕКА відповідно до нашої позицією, щоб прийняти зміни, необхідні для ефективної роботи Агентства. Після цього почнеться формування команди та органів ЕКА, затвердження необхідних нормативних актів, затвердження операційних процедур агентства і нарешті — запуск його роботи», — прокоментував перший віце-прем ер-міністр України Степан Кубів.

За словами заступника міністра Наталії Микольської, прийняття документа є послідовним кроком для запуску системи державної підтримки та просування українських експортерів, а це, в свою чергу, — одним з ключових пріоритетів Мінекономрозвитку на поточний рік.

«Запуск Експортно-кредитного агентства дуже важливий для захисту українських експортерів від ризиків неплатежів, фінансових втрат і доступного фінансування», — зазначила Микольська.

Після запуску Експортно-кредитне агентство буде здійснювати страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, що забезпечують розвиток експорту.

Воно також буде брати участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами і надавати консультації експортерам.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ