В кінці минулого року курс біткоін ріс як на дріжджах. У грудні 2017 року його побив історичний рекорд та перевалив за $19 000. Але після цього вартість найвідомішою в світі криптовалюти стала невблаганно падати. Станом на 6 лютого вона подешевшала більш ніж удвічі — до $6 000, згідно з даними Coinmarketcap.

Але навіть після такого падіння біткоін не варто записувати до лав безнадійних активів. Якщо порівняти його нинішній курс з лютим 2017 року, побачимо неймовірне зростання. На початку минулого року він коливався біля позначки в $1 000, тобто за рік криптовалюта подорожчала в 6 разів.

Разом з падінням ціни на актив, відкриваються і нові можливості. Адже старе правило інвестинга «купуй дешево — продавай дорого» ще ніхто не скасовував.

Для тих, хто все ще має сміливість вкладати гроші в криптовалюту, «Мінфін» вирішив нагадати, де її можна купити.

Перераховані нижче ресурси підійдуть для тих, хто втомився від стрибків курсу криптовалюти та хоче позбутися від неї.

Українські біржі

В Україні є лише одна біржа, де продаються криптовалюта — Kuna. Щоб придбати цифрову валюту, знадобиться пройти реєстрацію. Зробити це досить просто: заходимо на сайт і натискаємо «Реєстрація».

Kuna попросить ввести електронну поштову адресу та придумати пароль.

Біржа вишле лист з підтвердженням. Після цього потрібно перейти за вказаним URL та активувати обліковий запис.

Перш ніж приступити до купівлі криптовалюту, необхідно завести гривні на біржу. Для цього потрібно перейти на вкладку «Активи», знайти UAH та натиснути «Поповнити».

Далі необхідно підв'язати до акаунту Kuna платіжну карту. Підійде «пластик» Visa або MasterCard, випущений будь-яким українським банком. Банк-емітент в обов'язковому порядку повинен підтримувати систему безпеки 3D Secure.

Після цього потрібно натиснути «Управління картами», а потім ввести дані платіжної карти, вказати суму та натиснути на «Поповнити баланс».

За поповнення доведеться сплатити комісію в розмірі 1% + 5 грн. За один раз на рахунок можна перекинути максимум 14 500 грн.

Після того, як гроші з'явилися на криптобіржі, переходимо до торгів. Для цього потрібно відкрити вкладку «Торги», вказати суму, яку ви готові витратити на покупку біткоіну, й натиснути «купити».

Доведеться трохи почекати, поки біржа обробить заявку та біткоіни прийдуть на рахунок. Їх можна зберігати як на біржі, так й на сторонньому гаманці. Процес продажу біткоіни на Kuna такий же, тільки потрібно натиснути кнопку «продати».

З ходових криптовалют, ще на біржі можна купити ефіріум, а також біткоін кеш.

Захід-Схід

Якщо довіри до українських бірж немає, можна скористатися послугами іноземних торгових майданчиків. Як правило, вони більш надійні. Але на них, крім реєстрації, доведеться пройти верифікацію особистості. Для цього потрібно завантажити документи, які підтверджують особу криптоінвестора (підійде паспорт, ID, а іноді й водійські права). Цей процес може розтягнутися на тижні, адже команда торгових майданчиків все перевіряє вручну.

Деякі біржі вимагають, щоб інвестор вніс мінімальну суму для початку торгів. Наприклад, на біржі Bitfinex — третій в світі за обсягом добових торгів ($2,8 млрд) — заборонено торгувати, поки клієнт не внесе депозит в еквіваленті $10 000.

Також багато західних бірж просто не співпрацюють з українцями. До таких, зокрема, належить одна з найстаріших та найбільш надійних криптобірж — Coinbase.

Один з варіантів — скористатися послугами китайських криптобірж. Наприклад, без підтвердження особи можна торгувати на Binance (лобовий обсяг $2,6 млрд). Але ця площадка не працює з фіатними валютами. Тому спочатку доведеться обзавестися криптовалютою в іншому місці та завести її на Binance.

Іноземні біржі найчастіше зареєстровані в банках, де й знаходяться. Тому при поповненні біржового рахунку доведеться сплатити комісію банку — адже найчастіше воно класифікується як банківський переказ.

Інвесторам, які зважилися торгувати на міжнародних біржах, краще виводити звідти гроші в криптовалюті та зараховувати їх на гаманець. А далі вже здавати в обмінники.

Увага, обмінники!

Біржа — вельми клопіткий шлях для покупки або продажу криптовалютм. Як бачимо, він вимагає реєстрації і, часто, верифікації особистості інвестора. В цьому плані якісно виграють обмінники.

Працюють вони за таким же принципом, як і традиційні обмінні пункти валют. Відмінність тільки в тому, що всі транзакції проходять онлайн, а замість доларів і євро там продають і купують криптовалюту. Але є і ще один нюанс: серед криптообмінок — величезна кількість шахраїв. Горе-покупці, перерахувавши в обмінник гривню, з високою часткою ймовірності можуть так і не отримати цифрову валюту.

Щоб не стати жертвою аферистів, потрібно звертати увагу на кілька критеріїв:

  • Резерв криптовалют. Чим більше у обмінника резерв, тим швидше він зможе поміняти криптовалюту. Це не статичний показник. Якщо користувач провів масштабну операцію, резерви можуть значно зменшитися. Але на популярних крмитообменниках резерви відновлюються дуже швидко.
  • Кількість торгових пар. Якщо в обміннику представлений широкий вибір криптовалюти, зручність при обміні зростає в рази.
  • Відгуки. Перед тим як довірити свої гроші тому чи іншого обміннику, варто звернути увагу на досвід попередніх користувачів. Криптоспільнота неймовірно велика й існує безліч тематичних форумів, наприклад, BitcoinTalks. На ньому завжди можна перевірити інформацію про той чи інший криптообмінник.

В Інтернеті є багато ресурсів, які дозволяють порівнювати обмінники за цими критеріями. До таких, наприклад, відноситься BestChange. Щоб відібрати необхідну платформу, потрібно зайти на сайт цього ресурсу і клікнути на «Обмінники».

BestChange відранжує сервіси за обраним показником. Найбільші резерви серед українських обмінників у ресурсу BitExchanger (станом на 6 лютого). Тут можна купити безліч криптовалют, в тому числі і біткоіни, і ефіріум і ріппл.

BitExchanger не вимагає реєстрації або верифікації особистості. А купити криптомонети можна за допомогою банківської карти. Для цього потрібно зайти на сайт обмінника і вибрати спосіб оплати, наприклад, за допомогою карти Приватбанку. Після цього вибрати криптовалюту, припустимо, біткоіни, і натиснути кнопку «обмін».

Далі вказати суму, яку готові витратити, номер карти і адресу гаманця, куди прийде криптовалюта. Також доведеться вказати ПІБ та електронну пошту.

Після цього погоджуємося з правилами обмінника, натискаємо «продовжити» і завершуємо операцію.

BitExchanger дозволяє купити або продати біткоіни за готівку в офісі компанії. Дана послуга доступна в 6 містах: Києві, Львові, Харкові, Одесі, Полтаві та Дніпрі.

Варто відзначити, що BitExchanger, як і інші подібні сервіси, не дає ніяких гарантій. Як стверджує служба підтримки цього обмінника, гарантія отримання грошей підтверджується тільки репутацією ресурсу. До того ж, криптовалюта не регулюється українським законодавством. Так що якщо зловмисники зможуть отримати криптомонети, відсудити їх не вийде, власне, як й покарати злочинців.

Тому користуватися такими ресурсами потрібно дуже обережно.

Криптомати

У минулому році, на хвилі загального захоплення криптовалютою, в Україні з'явилися термінали, через які можна купувати біткоіни. У народі їх прозвали просто — криптомати або біткоінмати.

Поки ними можуть скористатися тільки жителі та гості столиці. Купити криптовалюту досить просто: клієнт підходить до криптомату і вибирає на терміналі «біткоін». Далі він дозволяє терміналу відсканувати адресу свого криптогаманця і вносить готівку. Курс біткоіну розраховується через біржу Kuna.

Як і всі інші способи, тут ніхто не гарантує, що покупець отримає свої біткоіни — все тримається тільки на довірі.

Приватні міняйли

На тематичних форумах часто можна зустріти оголошення про обмін криптовалюти. Більш того, часом такі оголошення зустрічаються на популярних майданчиках безкоштовних оголошень, на зразок OLX.

В цьому випадку відбувається «приватний» обмін звичайної валюти на цифрову. Як і завжди в світі криптомонет, ніхто і нікому не дає гарантій. З іншого боку, в цьому варіанті завжди можна поторгуватися.