За даними НБУ, за перший місяць року вони скоротилися на 2%. Це відбулося з двох причин.

По-перше, у січні було здійснено платежі Уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті на суму $565,6 млн. Зокрема, $468,5 млн було спрямовано на обслуговування і погашення за ОВДП, деномінованими в іноземній валюті.

По-друге, у відповідь на посилення волатильності обмінного курсу гривні Національний банк проводив валютні інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних тимчасовими факторам. У січні він здійснив продаж іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку на $266,8 млн, з яких $169 млн — під час інтервенцій у формі запиту найкращого курсу.

Однак, формування надлишкової пропозиції валюти на міжбанківському ринку наприкінці січня дозволило Нацбанку поповнити міжнародні резерви. Загалом за січень Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку України $250,9 млн, у тому числі $177 млн — за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу.

Таким чином, чистий продаж іноземної валюти становив $15,9 млн.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу валют) на суму $205,9 млн та інші операції на суму $9,9 млн.

В цілому, станом на 1 лютого 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.