Ці валютні вливання поки не поглинаються в повному обсязі «дочками» іноземних компаній, які виводять дивіденди. Зростання пропозиції валюти на фоні низького попиту - призводить до зниження котирувань.

А вчорашні міжнародні валютні ралі по долару в зв'язку з несподіваним обвалом світового фондового ринку - тільки додають психологічного тиску на валютний курс навіть в Україні.

Поки на понижуючий тренд по долару не впливає навіть зростання за день на 8 млрд гривень коррахунків фінустанов. Справа в тому, що це збільшення ліквідності в системі багато в чому також пов'язано з накопиченням гривні охочими придбати цінні папери.

За нашими прогнозами - пропозиція на сьогоднішніх торгах перевищить попит і котирування долара ситуативно проваляться до коридору 27,45-27,55 гривень. У той же час ще більшого обвалу Мінфін не очікує - весь надлишок валюти знову буде викуповуватися Нацбанком через аукціони або «запити кращого курсу», що і буде стримувати більш значне просідання котирувань.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,40-27,55 і продаж 27,54-27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,45-27,62 гривень і продаж 27,65-27,72 гривень.

Про тенденції на торгах за 5 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрій респондентів різко змінився на користь подальшого зміцнення гривні.

71% (вчора таких було тільки 30%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 28,00 гривень. 29% все ще не виключають його повернення вище 28,01 гривень.

При цьому прогнози безготівкового курсу на міжбанку також складаються на користь гривні. 68% (вчора було 41%) опитаних передбачають довгострокове повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,00 гривень. 32% як і раніше прогнозують швидке повернення курсу до позначки вище 28,01 гривні за долар.

Якщо за сьогоднішній день котирування долара будуть активно просідати і далі - Мінфін змінить з завтрашнього дня шкалу опитування в сторону зниження основного порога до 27,50 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram