«Під час визначення розміру штрафу НБУ взяв до уваги те, що не відбулось змін у складі кінцевих власників істотної участі у банку та розмірі їх участі, а також самостійне повідомлення банком про зміни, що відбулися у його структурі», — йдеться в повідомленні регулятора.

Національний банк наголошує, що набуття істотної участі в банку без погодження з регулятором є порушенням законодавства. Погодженню підлягає як пряме, так і опосередковане набуття або збільшення істотної участі понад граничні пороги у 10, 25, 50 та 75 відсотків.

Не є виключенням також випадки, коли без зміни кінцевого власника істотну участь набувають нові підконтрольні власнику компанії.

У разі набуття або збільшення істотної участі у банку без погодження НБУ має право застосовувати заходи впливу, а саме: накладати штраф в розмірі до 10 відсотків номінальної вартості придбаних акцій банку та/або тимчасово заборонити право голосу.

За вказане порушення з 2015 року НБУ п’ять разів штрафував порушників на суми від 272 940,12 до 3 299 730,00 грн. Крім того, з 2011 року НБУ застосував тимчасову заборону права голосу щодо 13 осіб.