За даними НБУ, звітом підтверджено, що Україна є надійною юрисдикцією у питаннях боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, яка не потребує спеціальних контрольних заходів з боку MONEYVAL та FATF.

Крім цього, Звіт акцентує увагу на високому рівні регуляторної та наглядової діяльності за банківським сектором. «Національний банк має добре розуміння ризиків, застосовує ризик — орієнтовний підхід під час нагляду за банками, докладає значних зусиль для забезпечення прозорості бенефіціарної власності у банках та недопущення злочинців до управління й володіння банками, — йдеться у звіті.

Експерти Ради Європи також високо оцінили роль НБУ у впровадженні ризик-орієнтованого підходу до побудови системи протидії відмиванню коштів у банківських установах.

»НБУ має комплексне розуміння ризиків пов’язаних з відмиванням коштів щодо кожного банку та добре розуміє ризики банківського сектору в цілому", — йдеться у документі.

Крім того, експерти звернули увагу на більш високий рівень протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму банківським сектором країни у порівнянні з небанківським.

«Банківський сектор демонструє більш детальне розуміння ризиків фінансового моніторингу та застосовує більш комплексні заходи контролю, які краще забезпечують виявлення та контроль відповідних загроз. Небанківські фінансові установи продемонстрували вужче коло заходів, які застосовуються ними для мінімізації виявлених ризиків», — говориться у звіті.

За моніторинговим режимом Україна перебуває на рівні таких країн-членів FATF, як Австралія, США, Канада, Сінгапур, Данія, Швеція і Швейцарія.