Аналітики міжнародного пошуковика нерухомості Flatfy.com проаналізували* для «Мінфіну» середні ціни пропозиції на вторинному ринку нерухомості в Києві.

Лідерам по цінам продажу житла серед всіх районів, як і очікувалось, стали Печерський ($90 тис. за 1-к.к.) та Шевченківський ($57 тис.) райони, де вартість в основному залежить від ремонту та стану будинку в цілому. Так в цих районах можна знайти пропозиції на однокімнатну квартиру від $22 тис., проте прийдеться викласти немалу суму для доведення її до житлового стану.

Далі за ними йде Голосіївський, де за $42 тис. можна придбати обмебельовану квартиру в хорошому мікрорайоні в новобудові. Проте зустрічаються пропозиції від $17 тис.

Найдешевшими є Святошинський та Деснянський райони, де можна придбати хорошу однокімнатну квартиру в середньому за $30 тис., що пов’язано з відсутністю прямих транспортних розв’язок на більшій площі районів.

Порівнючи з цінами на продаж за попередній квартал, можна сказати, що зростання є незначним (1.2%), що можна пояснити девальвацією гривні в кінці року.

Оренда

Ціни ж на оренду однокімнатних квартир, навпаки, зменшились на 2.4% в порівнянні з попереднім місяцем.

Так, середня ціна на оренду однокімнатної квартири складає $363 за місяць. За таку ціну можна знайти добре укомплектовану квартиру з усією необхідною побутовою технікою в більшості районів Києва. Все залежить від ваших вимог до стану житла.

Так, в Святошинському та Деснянському районах пропонуються досить непогані варіанти починаючи від 6500 грн. Проте такі пропозиції в районах, де середня ціна перевищує 10 000 гривень, виглядають підозрілими і скоріше за все є фейковими.

*Обрахунки проводились шляхом усереднення цін більше ніж 245 тис. пропозицій від власників та посередників на сайтах ріелторів та оголошень по Києву, які агрегує Flatfy. При цьому при обрахунках виключались 10% найнижчих та найвищих цін, щоб зменшити вплив спекуляцій.