Про це йдеться в коментарі регулятора, наданому на запит Українських новин в зв'язку з заявою прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про необхідність знижувати облікову ставку.

«Підвищення облікової ставки не є на сьогоднішній день ключовою перешкодою для кредитування. По-перше, ставки по кредитах істотно знизилися і зараз фактично перебувають на найнижчому рівні з докризового 2014 року. По-друге, повільне відновлення кредитування реального сектора насамперед відображає високі ризики інституційного середовища, зокрема низький рівень захисту прав кредиторів. Також більш активне відновлення банківського кредитування неможливе без вирішення проблеми „токсичних“ активів», — йдеться в коментарі.

В НБУ підкреслюють, що для вирішення проблем з кредитуванням Верховна Рада повинна прийняти ряд законопроектів щодо створення та ведення кредитного реєстру Нацбанку, особливостей управління державними банками, відновлення кредитування, а також підвищення ефективності процедур банкрутства.

Читайте також: Облікова ставка 16%. Що далі

«Крім того, ринок чекає внесення в Раду і прийняття законопроекту про діяльність з управління заборгованістю, розробленого ЄБРР. Цей законопроект дозволить полегшити прихід приватного капіталу на ринок проблемних активів і допоможе відновленню активного кредитування в Україні», — відзначають в НБУ.

Також в коментарі зазначається. що в середньостроковій перспективі зниження інфляції в результаті жорсткої монетарної політики буде сприяти сталому поліпшенню інфляційних очікувань. Це, в свою чергу, створить основу для стійкого зниження ставок банків за кредитами.

Раніше «Мінфін» писав, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про необхідність знизити облікову ставку НБУ для активізації кредитування бізнесу.

Нагадаємо, з 26 січня Національний банк України підняв облікову ставку з 14,5% до 16% річних.

Читайте також: Жорсткий старт. Чим відгукнеться підвищення облікової ставки НБУ

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram