У 2012 році влада пом'якшила покарання за шахрайство з платіжними картами. Після цього замість кримінальної відповідальності, зловмисникам загрожує всього лише штраф. Тому цей «заробіток» процвітає, стверджує директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

У минулому році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти, спрямованих на посилення відповідальності за шахрайські дії з картами. Але депутати не підтримали їх. Цього року народним обранцям запропонують ще один законопроект, який повинен виправити це — 7270.

«Він удосконалює відповідальність за карткові злочини. За них будуть «саджати»», — розповів Карпов на прес-конференції «Платіжне шахрайство в Україні».

За даними НБУ, в минулому році кількість шахрайських операцій скоротилося. Так, у 2017 році їх частка до всіх операцій по картах складала 0,00077%. Це означає, що зловмисники крали 77 грн з 1 млн грн, витрачених за допомогою карт. У 2016 році цей показник був на рівні 100 грн.

Згідно з дослідженням ЕМА, найпопулярніший спосіб шахрайства — соціальний инженіринг, коли шахраї за допомогою телефонних дзвінків отримують доступ до карт банківських клієнтів.