Падіння курсу долара призвело до зміцнення гривні і до інших валют міжбанку — євро та рубля. Євровалюта подешевшала з 34,8259/34,8601 гривень до 34,7906/34,8167, а рубль — з 0,5005/0,5013 гривень до 0,4967/0,4975.

Ми як і раніше вважаємо, що даний тренд на торгах по зниженню котирувань долара — це тільки корекція курсу після зльоту з грудневих 27,2 гривень за долар до 28,95 гривень і вище в недавньому минулому. Після свідомої «гри на підвищення», яку ми спостерігали в кінці грудня і майже весь січень — тепер вже почався ситуативний обвал курсу долара. Але в повернення долара до рівня в 27,2 гривень ми не віримо. Швидше за все, корекція закінчиться досить швидко.

Причин активного зміцнення гривні кілька. Це і активізація частини валютно-ресурсних спекулянтів після підвищення облікової ставки до 16%, які перевкладаються з валюти в гривневі цінні папери держави і депсертіфікати НБУ з підвищеною прибутковістю,  і ситуативні інтереси великих гравців міжбанку, які після гри «вгору», тепер качають ринок «до низу» для отримання спекулятивного заробітку, і реальне збільшення активності експортерів в останні дні перед закінченням місяця, і завтрашній конкурс з продажу частот для роботи в 4G, що збільшило приплив валюти в країну для забезпечення гривневого внеску учасників торгів.

У будь-якому випадку, зниження котирувань міжбанку і можливість для Нацбанку поповнити ЗВР, викуповуючи надлишок валюти через «запит кращого курсу» — явище позитивне.

Головне, щоб на початку лютого — коли підуть виводи валюти під репатріацію дивідендів — НБУ оперативно згладжував стрибки курсу за рахунок відповідних інтервенцій на міжбанку, а не знову чекав піку котирувань і тільки потім починав гасити чергову валютну пожежу, яка поглинає дуже мізерні досягнення української економіки та робить громадян країни ще біднішими.

Причому незалежно від того, як ці громадяни економічно ефективно працюють, а тільки тому що комусь із чиновників НБУ коливання в плюс-мінус одну гривню здаються не суттєвими. Для чиновників цього відомства така логіка природна — адже не їм же треба всі ці валютні втрати відносити на збитки власного бізнесу або знову втрачати купівельну спроможність і без цього худих гаманців простих громадян.

Хід торгів:

З самого початку торгової сесії пропозиція знову переважала, а великі покупці не поспішали активно скуповуватися, вважаючи за краще вичікувати оптимально низький курс. Ця тактика, як завжди - спрацювала.

До 11 години долар з ранкових декларативних 28,19/28,22 гривень обвалився до рівня в 27,99/28,04 з подальшим трендом на падіння, після чого Нацбанк вийшов з «запитом кращого курсу» і викупивши близько 10 млн доларів — припинив суттеве зниження курсу. На торги вийшли основні покупці і настала хитка рівновага попиту і пропозиції.

НБУ був помічений ще кілька разів «із запитом кращого курсу». До 12 години долар опустився до 27,98/28,02 гривень і в цих межах вже прибував до кінця активних торгів. Після обіду — ближче до закінчення сесії на поодиноких угодах -  долар ще подешевшав до 27,96/27,99 гривень. На цьому рівні торги і завершилися.

За даними ВалКлі більшість угод сьогодні пройшло в межах широкого коридору 28,0088-28,0685. У більш публічному форматі аукціону — НБУ на ринок не виходив.

Головні події вівторка:

1. Падіння курсу долара на 23 копійки — з ранкових 28,19/28,22 до 27,96/27,99 гривень.

2. Нацбанк не виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону, але був неодноразово помічений в скупці валюти через «запит кращого курсу».

3. Непогана статистика торгів — зареєстровано 666 угод на суму $462,62 млн по середньозваженому курсу 28,0088.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram