В кінці літа 2017 року уряд США прийняв закон про нові санкції проти Росії, Північної Кореї та Ірану. Документ зобов'язав Мінфін США протягом 180 днів визначити коло осіб, наближених до російського президента Володимира Путіна. Але не для того, щоб поширити на них санкції «автоматом». Швидше, щоб взяти на особливий контроль їх фінансові потоки.

Сьогодні Мінфін США опублікував список. У нього потрапило 210 осіб, чиї статки перевищують $ 1 млрд (список Forbes), і які мають вплив на російську економіку.

Американська влада поділила «щасливчиків» на групи:

  • Адміністрація Президента
  • Кабінет Міністрів
  • Інші чиновники вищого рангу (глави різних держінститутів і держкомпаній)
  • Олігархи

Деякі учасники цього списку вже знаходяться під санкціями. З таких, наприклад, російські брати-олігархи Борис та Аркадій Ротенберг. Але в цілому список не зобов'язує американську владу накладати додаткові обмеження проти кого-небудь з його фігурантів.

«Попадання в список не означає автоматичне введення санкцій. До вищих російських чиновників та бізнесменів буде просто підвищена увага », — стверджує директор аналітичного департаменту Альпарі Олександр Разуваєв.

А ось в перспективі така загроза існує. «CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), на підставі якого накладаються санкції, це складний і комплексний документ, який включає величезний масив санкцій. В даний час Казначейство США виконало свою частину роботи по ідентифікації осіб. Далі будуть задіяні механізми, які вказані в законі. Включення в список може означати застосування санкцій особисто до осіб зі списку і їх активів. Однак великі повноваження в цьому питанні надані Президенту США», — пояснює керівник департаменту АФ« Грамацький і Партнери », адвокат Ігор Реутов.

Більше всіх

У списку наближених чиновників левову частку займають співробітники адміністрації президента. У цьому розділі 43 імені, включаючи керівника адміністрації Антона Вайно.

Уряд

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв очолив список наближених до Путіна чиновників уряду. У переліку фігурують й усі його помічники.

Топ-чиновники та банкіри

Список інших чиновників вищого рангу очолює голова Ради федерацій РФ Валентина Матвієнко. Також сюди увійшли глави 19 найбільших держкомпаній, в тому числі й голови російських держбанків, чиї «дочки» працюють в Україні — Герман Греф (Ощадбанк РФ), Андрій Костін (російський ВТБ), Сергій Горьков (очолює Зовнішекономбанк — материнську структуру українського Промінвестбанку).

Олігархи

У список російських товстосумів, наближених до Путіна, також затесалися банкіри, які мають безпосереднє відношення до фінансового сектору України. У ньому виявилися, наприклад, власники українського Альфа-Банку — Петро Авен і Михайло Фрідман, Герман Хан та Олексій Кузьмічов.

Примітно, що Михайло Гуцерієв, який недавно хотів придбати дочірню структуру в Україні Сбербанку, також знаходиться в цьому списку, як і його батько.

Що далі

У РФ публікація списку викликала гнівну реакцію. Дмитро Пєсков — прес-секретар Путіна, який також є його фігурантом, заявив, що всіх учасників «де-факто назвали ворогами США». «Це може завдати потенційну шкода репутації бізнесменів та політиків у списку». Пєсков стверджує, що пізніше Володимир Путін може прокоментувати список.

Таке твердження може виявитись недалеким від істини. «Включення осіб, наближених до В. Путіна, представників Forbes-списку, в список матиме серйозні негативні наслідки. Ці люди мають відношення до дуже великого публічного бізнесу. В їх власності перебувають найбільші компанії, які котируються на найбільших фондових біржах. Відтепер такі особи — токсичні. Світові гроші не будуть готові сваритися з США. Очевидно, найближчим часом можна буде спостерігати ще більший відтік капіталів з підприємств, що їм належать. Більш того, їм буде складно  витрачати свої капітали », — вважає Ігор Реутов.

Експерти також впевнені, що головна мета нинішньої акції — натиснути на російські еліти напередодні президентських виборів, які пройдуть в березні цього року та покарати РФ за можливе втручання у виборчий процес в США в минулому році.

Більш того, в цю п'ятницю Мінфін США має опублікувати ще один звіт, в якому він оцінить ефект від можливих обмежень на операції з російськими облігаціями та акціями. Найімовірніше, це обвалить котирування, що створить непогану можливість для інвестицій в ці активи. Звичайно, якщо хтось захоче ризикнути і вкласти в них гроші.

Олекса Рябуха