Програма EFF від Міжнародного валютного фонду, загальним обсягом $17,5 млрд., Стала для України рятівною соломинкою, яка дозволила пережити економіці важку кризу. Натомість на надані транші Фонд вимагав проводити реформи, серед яких і створення НАБУ, і підвищення цін на газ, і зміна пенсійної системи.

Перед виділенням кожного траншу Фонд виставляв KPI - контрольні показники. Їх виконання гарантувало отримання грошей. Але українська влада далеко не завжди сумлінно виконувала всі вимоги і навіть примудрялася переконати кредитора відкласти частину з них на перспективу. Яскравий тому приклад - земельна реформа. У підсумку, хоч і з запізненням, але гроші приходили.

Всього на даний момент Україна отримала приблизно половину коштів, передбачених програмою до 2019 року - $8,7 млрд. Останній транш від Фонду прийшов майже рік тому - навесні 2017 року. Після цього співпраця застопорилася. Причина - небажання влади проводити якісну (а не декларативну) антикорупційну реформу. Благо, можливість потягнути час у чиновників було. Восени минулого року Україна розмістила єврооблігації на $2 млрд. Це дало можливість зрушити пік виплат за зовнішніми боргами та на якийсь час забути про вимоги МВФ.

Втім, надовго пауза затягнутися не може. Кредиторам потрібно віддавати борги вже починаючи з 2019 року. За даними НБУ, за 2019-2020 рр Україна повинна їм повернути близько $16 млрд.

На початку цього року МВФ досить жорстко розкритикував президентський законопроект про створення антикорупційного суду. На цей раз очевидно - у Фонді більше не жартують. Вірити владі на слово вже ніхто не буде, так що або доведеться зайнятися реформою серйозно, або Україна залишиться без грошей. На останню можливість, до речі, вже обережно натякали в Нацбанку.

Тепер чиновники всіляко демонструють ентузіазм та говорять про майбутнє отримання траншу, як про питання вирішене. Крістін Лагард та Петро Порошенко на зустрічі в Давосі заявили, що співпраця триває, Україна готова проводити реформи. Для початку президент уже пообіцяв підвищити ціни на газ. А міністр фінансів України Олександр Данилюк припустив, що Україна отримає гроші від Фонду вже в травні.

Тим часом в суспільстві розкол. Одні стверджують, що насправді допомога від МВФ не потрібна й Україні було б корисніше припинити співпрацю. Інші впевнені, що без Фонду наша економіка приречена й влада не буде проводити непопулярні реформи.

«Мінфін» вирішив з'ясувати думку читачів про цю проблему за допомогою невеликого опитування. Щоб його пройти, доведеться увійти в обліковий запис Google. Це єдина можливість обмежити повторне проходження опитування однією й тою ж людиною кілька разів.

Редакція не збирає дані користувачів. Незабаром «Мінфін» опублікує результати дослідження.