Основними загрозами для гривні є:

1) Стрімке збільшення залишків на коррахунках банків. Ще на ранок п'ятниці вони досягли 71,5 млрд гривень і якщо така надліквідність в банківській системі збережеться найближчим часом - чекай зростання попиту на валюту;

2) Нові вливання ПДВ-відшкодувань клієнтам. Це зменшить бажання експортерів швидко розлучатися з валютою на фоні зростання попиту з боку великих імпортерів енергоносіїв.

Що може серйозно допомогти гривні:

1) Наближення кінця місяця, яке змушує клієнтів активніше закривати свої борги перед партнерами всередині країни, а також проводити частину бюджетних розрахунків. Це вимагає гривневих ресурсів і періодично стимулює «скидання» валюти великими гравцями міжбанку в залежності від їх фінансових і господарських потреб;

2) Зміна тренда по курсу долара на торгах у другій половині минулого тижня. Психологічно падіння долара на міжбанку за минулий тиждень на 30 копійок з 28,77/28,81 гривень до рівня в 28,475/28,50 - створює непоганий настрій на подальше зниження котирувань. Особливо в тому випадку, якщо хто-небудь з великих гравців сьогодні і завтра буде мати гостру потребу в гривневих ресурсах і вийде з активними продажами валюти. В цьому випадку у НБУ навіть буде шанс знову поповнити раніше витрачені валютні резерви;

3) З неділі пішла «гра на поступове зниження курсу» на готівковому ринку, що також може дозволити поповнити валютний ринок пропозицією, якщо цей тренд підтримає населення і почне активно «скидати» долар на побоюваннях його подальшого зниження. Причому це відіб'ється в кінцевому підсумку на всіх сегментах - і по готівці і по безготівці.

За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій на торгах у понеділок складуть до 390-440 млн доларів при здійсненні до 680 угод. Ринок залишиться повністю залежним від дій і інтересів великих операторів. За нашою інформацією сьогодні кілька великих гравців вийдуть з продажем істотних обсягів валюти, що забезпечить за нашими прогнозами загальний тренд в сторону суттєвого зміцнення гривні в межах коридору 28,25 -28,40 гривень. Ми не виключаємо виходу НБУ на ринок з купівлею долара через «запит кращого курсу».

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,95-28,25 і продаж 28,15-28,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,85-28,00 гривень і продаж 28,10 -28,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 26 січня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрої респондентів продовжують істотно покращилися для гривні. 51% опитаних (у п'ятницю було всього 30%) вважають, що курс Нацбанку повернеться до рівня істотно нижче 28,75 гривень. 49% поки ще впевнені в його швидкому поверненні вище 28,76 гривень.

Поліпшили по гривні свої очікування респонденти за прогнозом і безготівкового курсу на торгах. 56% (в п'ятницю таких було тільки 37%) опитаних передбачають довгострокове повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,75 гривень. 44% - поки як і раніше прогнозують швидке повернення і довгострокове подальше закріплення долара вище 28,76 гривень.

Через істотне падіння котирувань долара на міжбанку в кінці минулого тижня, «Мінфін» знизить з завтрашнього дня основний поріг опитування до 28,50 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram