З сьогоднішнього дня в Ірпені заборонено будувати будинки вищі за 5 поверхів. «На території Ірпінської міської ради починає діяти обмеження поверховості забудови. Головному архітектору рекомендується видавати технічні умови на багатоповерхову забудову з обмеженням не більше 5 поверхів. Крім того, забудовники повинні на 100% забезпечувати необхідні паркомісця. Відповідне рішення прийнято вчора на сорок шостий сесією Ірпінської міської ради », — написав мер Ірпеня Володимир Карплюк на своїй сторінці в Фейсбук.

Для тих, хто не в курсі, розповім, що ще до 2012-2013 років Ірпінь (місто в 7 км. від Києва) був практично малоповерхових він вважався санаторним місцем, в якому знаходилася велика кількість санаторіїв і дитячих оздоровчих таборів. Кілька висотних будівель в центрі міста і хрущовок не береться до уваги — вони є у всіх містах України. Нове житло зводили до 5 поверхів. В основному приватні забудовники. А ось після 2014 року в Ірпені почався «будівельний бум». Активна забудова супроводжувалася активними земельними скандалами.

Зараз в Ірпені близько 100 об'єктів, що будуються. Місто перенасичено пропозицією новобудов. Рішення Карплюка про обмеження висотності може бути викликано різними причинами: боротьбою з конкурентами-забудовниками, політичними проблемами мера, бажанням обмежити кількість приїжджих і т.д.

Але давайте подивимося на це з точки зору потенційного покупця. Виїжджати жити за місто і знову потрапляти в кам'яні джунглі бажаючих все менше. А ось п'ятиповерхівки з невеликою кількістю сусідів можуть бути цікавим варіантом.

З точки зору місцевих забудовників, швидше за все, буде несхвальна реакція. Вони спробують обходити дані «рекомендації» мера або ущільнювати забудову. Хоча, зазначу, собівартість будівництва п'ятиповерхового будинку набагато менше висотки.

З моєї точки зору, в приміських містах, особливо курортних висоткам в 25 поверхів робити нічого. Я свою думку не нав'язую, а пропоную для обговорення. Як це відіб'ється на Ірпінському ринку новобудов і чи матиме ініціатива мера Ірпеня продовження в інших містах сателітах — час покаже.

Всім теплих вихідних!

Редактор рубрики «Нерухомість» Яна Довгань