В поточних умовах підвищення облікової ставки не сприятиме ефективному стриманню інфляції й може створити умови для гальмування темпів росту ВВП.

Крім цього, підвищення облікової ставки НБУ буде супроводжуватися підвищенням інших ставок, у тому числі за депозитними сертифікатами, наслідком чого стануть більші процентні витрати НБУ за цими сертифікатами та нижчий його прибуток, що підлягає перерахуванню до Державного бюджету України.

Таким чином, намагання Правління НБУ стримати інфляцію за допомогою чергового підвищення облікової ставки може призвести до комплексу негативних наслідків, серед яких два найбільш значущі:

— гальмування економічного зростання через зниження попиту на кредити підприємствами реального сектору економіки;

— зростання споживчих цін через трансляцію підвищення витрат на сплату процентів по банківським кредитам у оптові та роздрібні ціни.

Вважаю рішення Правління Національного банку України про підвищення облікової ставки до 16% річних, таким, що матиме переважно негативні наслідки для економічного зростання та цінової стабільності.

Дійсно, минулого року зростання цін в Україні прискорилося.  Вважаю, що серед причин підвищення темпів зростання цін домінують фактори немонетарного характеру — тобто ті, вплив на які інструментами грошово-кредитної політики є незначним.

З урахуванням того, що зростання споживчих цін було обумовлено переважно факторами немонетарного характеру, рішення про підвищення облікової ставки НБУ виглядає щонайменше неоднозначним.

а таких умов дієвість суто монетарних інструментів щодо зниження інфляції є обмеженою, а чергове збільшення облікової ставки НБУ в нинішніх умовах є суперечливим рішенням.