«Валютний ринок більш-менш стабільний, волатильність не є критичною. Ми вже третій рік поспіль розуміємо, як ведуть себе експортери та імпортери. І ми можемо з впевненість говорити про сезонні коливання, які ми констатуємо за результатами трьох років роботи на валютному ринку», — зазначив Смолій.

За його словами, лібералізація валютного ринку – це пріоритет для Національного банку.

«Ми неодноразово говорили, що ті обмеження, які в нас ще є, стримують приток прямих іноземних інвестицій в українську економіку. Тому закон «Про валюту», який практично готовий, ми будемо презентувати на Національній раді реформ і вносити до парламенту як пріоритетний», — заявив Яків Смолій.

Заступник голови НБУ Олег Чурій також додав, що основним критерієм щодо проведення лібералізації цього року, буде ситуація на валютному ринку. Політика НБУ спрямована на стимулювання економічного зростання через лібералізацію. Тому вже в першому півріччі НБУ запланував декілька кроків. Мова йде, наприклад, про надання дозволу на репатріацію дивідендів за 2017 рік, що потенційно повинно стимулювати притік прямих іноземних інвестицій.

Також регулятор планує дозволити дострокове погашення кредитів від нерезидентів.