У першу годину торгів попит на валюту значно перевищував пропозицію і до 11:00 котирування долара з ранкових 28,82/28,85 гривень зросли до 28,87/28,90 з явним наміром йти до рівня 28,95-29 гривень.

У хід торгів був змушений знову втручатися НБУ, який виходив до двадцятки обраних банків з «запитом кращого курсу» з продажу долара. Це змогло остудити загострення пристрастей на міжбанку, тому що показало - НБУ готовий поборотися за гривню.

К 12:00 охочих зіграти «на підвищення» вже майже не стало і котирування впали до 28,80/28,83 гривень. Великі учасники міжбанку вже розуміли, що атака на гривню сьогодні захлинулася і вийшли на торги з основними обсягами продажу. Це остаточно змінило хід сесії і навіть створило незначну перевагу пропозиції над попитом.

До обіду і вже до кінця активної частини сесії курс завмер в межах рівня 28,80/28,83. А після 15:00 — на одиничних операціях — гривня змогла ще відвоювати 1 копейку.На рівні 28,79/28,82 гривень за долар торги і завершилися. За даними ВалКлі основна частина угод пройшла в межах коридору 28,8654-28,8992.

Вже кілька днів поспіль регулятор активно чинить опір подальшому зростанню долара на міжбанку, застосовуючи в основному менш публічний і «багаторазовий протягом дня» прийом з продажем валюти через «запит кращого курсу». І тільки вчора НБУ розбавив ці дії більш публічною формою — аукціоном.

Така «заклопотаність» Нацбанку захистом позиції гривні після майже 80-ти копійчаного падіння курсу за перші три тижні січня пов'язана з декількома факторами.

Основний з них — боязнь втратити контроль за реальним станом валютного ринку з креном у бік значної девальвації гривні і як наслідком — зривом усіх прогнозів по інфляції вже в перший місяць 2018 року. Чиновникам дуже не хочеться, щоб на них «повісили всіх собак» з причин обвалу економічних показників країни.

Крім цього, не варто не враховувати і фактор поки підвішеного стану майбутнього глави НБУ Якова Смолія, який повинен пройти «горнило» парламенту за своїм затвердженням і звинувачення в черговому обвалі гривні — йому зараз абсолютно ні до чого.

Додатково до цього хоче того Нацбанк чи ні, але політичний фактор, а саме — не за горами вибори  і на фоні пробуксовки співпраці з МВФ і складнощами з наростаючим негативним сальдо зовнішньої торгівлі — це дуже небезпечний мікс проблем, здатний зіпсувати будь-який політичний і економічний розклад в Україні. Втрачати свої місця чиновники не готові, а стан валютного ринку — завжди суттєвий козир у політичній боротьбі за владу.Тому Нацбанк буде змушений все більш активно стежити за ситуацією з курсом. Занадто багато всього зараз прив'язане до цього показника.

Головні події середи:

1. Зліт котирувань долара на 5 копійок на початку торгів з ранкових 28,82/28,85 до 28,87/28,90 гривень і потім корекція курсу в бік зміцнення гривні — до 28,79/28,82 до кінця сесії за рахунок «запиту кращого курсу» НБУ і продажів великих операторів ринку.

2. Нацбанк не виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону з продажу долара.

3. Зареєстровано 690 угод на суму $395,74 млн по середньозваженому курсу 28,8654.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram