Основні причини тиску на курс:

1) практично всі компанії завершили свої розрахунки по сплаті податків, що знизить їх бажання активно продавати валюту на міжбанку;

2) тільки за вчора клієнти банків отримали більше 4 млрд гривень відшкодувань по ПДВ, що відбиває у великих експортерів необхідність продавати валютну виручку в обсягах, що перевищують обов'язковий продаж. Крім цього, частина імпортерів енергоносіїв все активніше скуповується валютою, на побоюваннях подальшого зростання вартості нафти (у вівторок ціна бареля перевищила 70 доларів). Це збільшує обсяг попиту на фоні зниження пропозиції;

3) зберігається надлишкова ліквідність в банківській системі. На ранок середи коррахунки банків зросли на 2,3 млрд гривень - до 55,5 млрд гривень. Багато в чому, за рахунок вливань держави в вигляді відшкодувань ПДВ. Це дає значний ресурс спекулянтам, які не упустять можливості пограти «на підвищення». Тим більше, що великим експортерам «дуже сподобалося» отримувати додаткові надприбутки за рахунок стрибків курсу. А зростання курсу з початку місяця майже на 80 копійок на доларі - дуже привабливий бариш.

У зв'язку з цим - сьогодні основна частина економічних і психологічних факторів буде працювати проти гривні. Ми не виключаємо чергового вимушеного виходу Нацбанку на торги з інтервенцією по продажу долара, якщо курс підійде впритул до рівня 28,95 гривень і вище.

За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій на міжбанку складуть до 365-410 млн доларів при здійсненні до 590-640 угод.

Ми прогнозуємо на середу коридор по долару в межах 28,84 -28,95 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,65-28,81 і продаж 28,85-28,99 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,65-28,73 гривень та продаж 28,80 -28,85 гривень.

Про тенденції на торгах за 23 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрої респондентів продовжують бути девальваційними. Тільки 17% опитаних вважають, що курс Нацбанку повернеться нижче 28,75 гривень. 83%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,76 гривень.

До подальшого зростання котирувань готуються і респонденти за прогнозом безготівкового курсу на торгах. Лише 13% опитаних припускають повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,75 грівен. 87% - прогнозують довготривале закріплення долара вище 28,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram