Чи зможуть забудовники розпродати квадратні метри і чи буде зростати ціна на житло в столичних новобудовах, дізнавався «Мінфін».

Попит активізувався

Після святкового затишшя у відділах продажів київських забудовників настала гаряча пора. У декількох компаніях «Мінфіну» підтвердили — інтерес до покупки недорогого житла різко виріс. «Людей багато, приходять, запитують, укладають попередні договори. Але це, в основному, стосується сегмента новобудов, де ціна не вище 15 тис. грн за кв м.», — говорить аналітик та експерт ринку Іван Кудояр.

Покупців, в основному, цікавлять закриті житлові комплекси з територією, що охороняється. Охочих купити квартиру в будинку, який побудований в старих кварталах, набагато менше.

Активізація попиту спростовує поширену думку про те, що в столиці немає платоспроможного населення, зате є надлишок нових квадратних метрів. Таке твердження поки доречно тільки для передмістя. У столиці ж в готових будинках, які здаються, зазвичай уже розпродано до 90% квартир.

Для початку покупці оцінюють будмайданчик і активність будівництва: якщо на будівництві протягом місяця немає зрушень і працює 1-2 будівельника, то, в такому будинку квартири не беруть.

Що здали в експлуатацію

За даними ДАБІ за останні 3 місяці 2017 року Києві здали в експлуатацію лише 3 об'єкти. На сайті ЛУН таких будинків набагато більше. Таку невідповідність забудовники пояснюють бюрократією і недосконалою роботою сайту ДАБІ.

Недотримання термінів здачі в експлуатацію — стандартна ситуація для забудовників. «Затримування дати введення в експлуатацію може трапитися навіть у гігантів будівельного ринку. Проблеми законодавчого характеру, комунікації з монополістами і т.д. — можуть бути різні технічні і юридичні причини », — говорить керуючий партнер RED Community Тетяна Шульга.

Здавати об'єкти в експлуатацію взимку забудовникам вкрай невигідно. «Поки об'єкт не переведений на баланс ОСББ, за опалення та інші комунікації платити повинен забудовник, а це чималі суми», — говорить віце-президент Асоціації управителів нерухомістю Анатолій Топал.

Крім того, в 2017 році багато забудовників поспішили здати будинки до літа. Справа в тому, що на початку червня вступили в силу законодавчі зміни: замість п'яти категорій складності об'єктів будівництва були введені три класи наслідків (відповідальності). Через це деякі будинки здавалися в Києві навіть без комунікацій і мереж.

Квадратні метри здорожчають

За даними порталу ЛУН, мінімальна вартість столичних новобудов зараз знаходиться на рівні 15 000 грн за кв.м. і показує тенденцію до зростання. А середня ціна складає близько 21 600 грн за кв.м.

На думку Кудояра, квадратні метри дорожчають виключно через те, що зростає ступінь готовності об'єктів. У міру наближення будинку до «фінішу», збільшується і вартість житла.

У відділах продажів забудовників поки не підтверджують підвищення цін. Однак співробітники декількох аналітичних відділів підтвердили, що зараз перераховують вартість квадратного метра і з лютого рекомендуватимуть піднімати ціни в середньому на 10%. Пов'язано це, перш за все, з коливаннями курсу долара, зростанням мінімальних зарплат для будівельників і підвищенням вартості перевезень.

«При зростанні ціни купівельний попит істотно впаде. Але, схоже, у забудовників зараз просто немає іншого виходу, як піднімати гривневі ціни », — говорить Тополь.

На думку експертів, якщо середня мінімальна ціна в столиці в грудні була 13-14 тис., то в лютому вона  14.800 -15.200 грн за кв.м. новобудови.

Яна Довгань