Як повідомляється, платежі, одержувані резидентом Латвії від резидента України в оплату наданих нерезидентом послуг, підпадають під термін «роялті», визначений п. 3 ст. 12 Конвенції між Урядом України і Урядом Латвійської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на майно, при виплаті яких застосовується ставка податку 10%, передбачена п. 2 ст. 12 Конвенції.

А згідно з п. 2 Порядку підключення до глобальних мереж передачі даних, затвердженого постановою Кабміну від 12.04.2002 р № 522, і Цивільного кодексу, сервер підпадає під поняття рухомих речей.

Таким чином, оскільки місцем поставки нерезидентом послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна (в т.ч. серверів) та інших послуг у сфері інформатизації резиденту-платнику ПДВ вважається місце, в якому такий резидент-платник ПДВ зареєстрований як суб'єкт господарювання ( митна територія України), то операція з постачання зазначених послуг є об'єктом обкладення ПДВ.

Якщо резидент-платник ПДВ на митній території України отримує від нерезидента послуги з надання в оренду (лізинг) рухомого майна (в т.ч. серверів) та інших послуг у сфері інформатизації, то цей резидент-платник ПДВ є відповідальною особою за нарахування та сплату ПДВ в бюджет за цією операцією.

Що стосується формування резидентом-платником ПДВ суми податкового кредиту за операціями з придбання у нерезидента послуг з оренди серверів та інших послуг у сфері інформатизації, а також відображення даних операцій у податковій звітності з ПДВ, фіскали відзначили:

«згідно з п. 198.1 та п. 198.2 ПКУ, до складу податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені / нараховані при здійсненні, зокрема, операцій з отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України».

Для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України датою віднесення сум податку до складу податкового кредиту є дата складання платником податків податкової накладної за цими операціями, за умови реєстрації цієї податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Обсяги послуг (з ПДВ), отриманих на митній території України від нерезидента, відображаються у рядку 6 розділу I «Податкові зобов'язання» та рядку 13 розділу II «Податковий кредит» податкової декларації з ПДВ.