Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

У річному обчисленні індекс споживчих настроїв зріс на 3,2 пункту.

«У грудні, незважаючи на очікувані свята, індекс споживчих настроїв показав тенденцію до невеликого зниження. До цього спричинилися погіршення очікувань щодо майбутнього доходу та розвитку економіки. Також після тривалого зменшення зріс індекс очікувань динаміки безробіття, що свідчить про невпевненість споживачів у перспективах зростання економіки», — коментують аналітики компанії.

Згідно з прес-релізом GfK Ukraine, індекс економічних очікувань у грудні опустився на 3,2 пункту проти попереднього місяця — до 62,1.

У грудні українці були песимістичні в очікуваннях змін особистого матеріального становища — показник цього індексу просів на 2,4 пункту проти листопада-2017, до 55,9. Слідом за ним зменшився індекс очікуваного розвитку економіки країни на найближчий рік — на 2,7 пункту, до 59, очікування розвитку економіки на найближчі п'ять років погіршилися на 4,5 пункту, до 71,5.

Негативний тренд також і в індексі поточного становища — цей показник зменшився на 0,3 пункту — до 57,5 у грудні. Порівняно з листопадом індекс поточного особистого становища просів на 0,2 пункту, до 47,3, тоді як індекс доцільності великих покупок опустився на 0,4 пункту і встановився на позначці 67,7.

Індекс інфляційних очікувань зріс на 3,5 пункту — до 190,3, йдеться в повідомленні компанії.

При цьому очікування українців щодо курсу гривні протягом трьох місяців залишилися практично без змін — індекс девальваційних очікувань знизився на 0,9 пункту — до 165,7.