1) розрахунки підприємств з бюджетом і 2) зростання попиту на валюту як за рахунок покупців енергоносіїв, так і з боку інших учасників ринку, які побоюються нової девальвації.

Перший фактор працюватиме на користь гривні, тому що експортерам доведеться активніше продавати валюту на торгах для покриття потреби в гривневих ресурсах для податкових розрахунків.

Другий - на фоні ажіотажу по скупці валюти з боку всіх груп міжбанку, здатний істотно зіграти «на підвищення» котирувань.

Виграють від такого стану справ спекулянти, які активно працюють зараз «в дві сторони» із загальним трендом на зростання котирувань і частина великих експотеров, що притримують валюту до останнього і заробляють на стрибках курсу.

Швидше за все - сьогодні зростуть обсяги операцій на міжбанку - до 360-420 млн доларів при здійсненні до 620 угод, але при цьому ринок сам поглине всю пропозицію валюти і курс продовжить рости. Таким чином, обстановка на міжбанку залишиться напруженою, незважаючи на п'ятничну коротку сесію.

Якщо котирування долара впритул наблизяться до порога в 29 гривень - гасити нові валютні ралі знову буде змушений Нацбанк.

«Мінфін» прогнозує на п'ятницю коридор по долару в межах 28,85 -28,95 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,60-28,74 і продаж 28,85-28,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,67-28,77 гривень та продаж 28,84 -28,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 18 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні продовжує бути негативною - 30% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,50 гривень. Вже 70%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах настрій респондентів також залишається песимістичним щодо перспектив гривні. Тільки 25% опитаних припускають повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,50 гривень. 75% - прогнозують довготривале закріплення долара вище 28,51 гривень.

З огляду на черговий значне зростання котирувань долара за останній тиждень, «Мінфін» змушений знову підвищувати основний поріг шкали опитування - тепер вже до 28,75 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram