Про це повідомив генеральний директор асоціації Олександр Васильченко, передають Українські новини.

«Я не прогнозую дуже великого зростання цін на хліб, тому що спостерігається досить висока конкуренція на ринку хлібобулочних виробів, — ціна зросте в межах закладеного на наступний рік рівня інфляції 7-8%. Тобто високого і стрибкоподібного підвищення цін не передбачається», — сказав він.

Васильченко зазначив, що на даний момент ціна на хліб залежить від вартості борошна, яка в листопаді-грудні мала тенденції до зростання, а також від енергоносіїв та заробітної плати пекарів.

При цьому в 2017 році ціна на хліб в середньому зросла на 20%.

Крім того, спостерігається зниження попиту на хлібобулочну продукцію.

«Йде тенденція і до зниження попиту на хлібобулочну продукцію. Справа в тому, що хліб сьогодні, як продукт, залежить від чисельності населення, а вона скорочується — остання цифра показувала 42,6 млн осіб. Крім того, структура харчування людей змінюється — люди намагаються їсти менше хліба і приділяють більше уваги фруктам і овочам. Також впливає низька купівельна спроможність населення, тоді як ціни на хліб зростають », — прокоментував він.

Укрхлібпром попередньо оцінює зниження виробництва хлібобулочних виробів на 7,5% до 1,1 млн тонн в 2018 році порівняно з 2017 роком.

За словами Васильченка, наразі тіньовий сегмент цього ринку становить близько 65%, що ускладнює його аналіз та управління ним.