Поки ж гривня продовжує своє падіння, а населення — все більш недовірливо ставиться до заяв регулятора.

З початку року гривня на готівковому ринку втратила більше за 40 копійок при купівлі і 60 копійок при продажу проти долара. За даними «Мінфіну», до 16 січня готівковий курс встановився на рівні 28,58/28,65 грн/$.

На міжбанку все ще гірше. З 3 січня — першого робочого дня 2018 року — курс обвалився на більш ніж 70 копійок в покупці й в продажу та досяг 28,62/28,64. НБУ не бачить в цьому загроз для фінансової стабільності.

«У перші місяці року зростає попит на валюту, в тому числі з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік. Одночасно знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні », — прокоментував ситуацію на валютному ринку заступник голови НБУ Олег Чурій.

У минулому році також були «окремі періоди посилених коливань». Але за цілий рік курс сумарно впав але лише на 3%. При цьому НБУ готовий, в разі потреби, вийти на міжбанк і задовольнити надмірний попит на валюту, заявив Чурій.

Населення і бізнес не надто довіряють владі. Девальваційні настрої наростають.

«Мінфін» вирішив поцікавитися у читачів, що, на їхню думку, буде відбуватися з гривнею в цьому році і хто є винуватцем нинішнього хаосу на валютному ринку.

Висловити свою думку можна за допомогою невеликого опитування. Щоб його пройти доведеться зайти в акаунт Google. Це єдиний спосіб обмежити проходження опитування однією й тою ж людиною кілька разів.

Редакція не збирає особисті дані користувачів.

Як завжди, «Мінфін» незабаром опублікує результати дослідження в інтерактивних діаграмах.

Олекса Рябуха