У США вихідний - День Мартіна Лютера Кінга і американські банки будуть проводити свої операції тільки вівторком. Таким чином, розрахунки в гривні з купівлі-продажу долара на міжбанку будуть проходити сьогоднішнім днем, а фізична поставка долара -завтрашнім.

Це не завжди цікаво українським компаніям і зазвичай в такі дні статистика торгів різко зменшується. Частина клієнтів переносить свої заявки на інший день, частина - проводить тільки обов'язкові продажі, частина вважає за краще проводити свої зовнішньоекономічні розрахунки через євро.

Така ситуація на міжбанку завжди цікава спекулянтам.На малооб'ємному ринку будь-які більш-менш великі угоди на 3-5 млн доларів вже здатні істотно змінювати тренд по курсу, що дозволяє «качати» курс та активно заробляти. Враховуючи, що обов'язкові продажі ніхто не відміняв - за рахунок ситуативних перекосів між попитом і пропозицією у частині невеликих банків, що спеціалізуються на валютних операціях - є можливість постаратися ще більш активно попрацювати за своєю валютною позицію. Тим більше, що зростання попиту на готівковому ринку дає можливість зіграти на спекулятивних переливах між готівковим і безготівковим курсами.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні активність на міжбанку в межах до 420- 440 угод зі зниженням обсягів торгів до 220-260 млн доларів. Якщо спекулянти «взорвуть» курс вище нового психологічного коридору в 28,60-28,65 гривень - Нацбанку знову доведеться виходити з інтервенцією по продажу долара, щоб утримати курс хоча б в межах зростання 10 копійок за день, що відповідає темпам девальвації гривні на минулому тижні.

Коррахункі банків на ранок понеділка, як і раніше перевищують необхідні для виконання нормативів Нацбанку межі і становлять 51,3 млрд гривень, що дає можливість для продовження спекулятивних атак на гривню. Хоча саме ситуативні перекоси між попитом і пропозицією через вихідний в США і розрахунки в доларі на умовах ТОМ можуть і короткочасно зміцнити гривню за рахунок необхідності проведення обов'язкових продажів в цей день при досить непередбачуваному попиті.

Тому на сьогодні Мінфін прогнозує досить широкий коридор по долару - в межах 28,50 -28,65 гривень. Крім цього, в цей понеділок істотно зросте питома вага угод в євро і рублі в загальному обсязі валютного міжбанку.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,35-28,47 і продаж 28,57-28,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40-28,41 гривень та продаж 28,59 -28,65 гривень.

Про тенденції на торгах за 12 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні продовжує бути негативною - тільки 25% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,00 гривень. 75%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах девальваційні настрої ще більше - тільки кожен п'ятий з опитаних передбачає повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,00 гривень. І вже 80% - давно прогнозують довготривале закріплення долара вище 28,01 гривень.

Через істотне зростання валютних котирувань минулого тижня - «Мінфін» збільшує з цього понеділка основний поріг шкали опитування до 28,50 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram