З'ясувалося, що 97% всіх бітконів утримують 4% криптовалютних гаманців, пише Business Insider.

«Концентрація багатства у невеликої групи користувачів — будь то фізичні особи або біржі — означає, що кілька ключових гравців можуть мати величезний вплив на ринок біткоінів», — кажуть вони, повідомляє Хайтек.

Ці «ходлери», як їх називають в криптовалютному світі, тримаються за свої заощадження в біткоінах, як за скриню з золотом. В результаті, ринок став дуже схильним до маніпуляцій.

Саме цим, здебільшого, можна пояснити різкі стрибки курсу біткоіна, який закрив рік зростанням на 1 300% з капіталізацією в $320 млрд. Виходить, що 4% користувачів сукупно володіють біткоінами на $310 млрд.

Подібна концентрація багатства відображає ситуацію в світовій економіці в цілому. Так, згідно з листопадовим звітом Credit Suisse, 1% населення Землі володіє приблизно половиною світового багатства. На думку аналітиків банку, це вказує на те, що біткоін використовується виключно як інструмент для заощаджень, подібного золоту.

«Значні обсяги біткоіна, мабуть, зберігаються як дорогоцінні активи, тим самим серйозно обмежуючи оборот і доступність криптовалют», — йдеться в дослідженні банку.