Не спрацювали і надії фінансистів на зниження залишків на коррахунках банків (що стримало б зростання тиску на гривню) за рахунок купівлі банками депсертіфікатов.

На ранок п'ятниці вони як і раніше значно перевищують необхідні для виконання нормативів НБУ межі і становлять 52,5 млрд гривень. Це дає ресурс для продовження спекулятивних атак на гривню, а також говорить про те, що у найбільших експортерів є запаси національної валюти і вони не будуть поспішати продавати свої валютні кошти. Тим більше, що курс зростає і вони просто притримують валюту в надії потім продатися дорожче.

Таким чином, основні параметри ринку сьогодні працюють проти гривні і Мінфін очікує подальшого зростання курсу на торгах п'ятниці в межах коридору 28,47-28,57 гривень.

Гасити валютні пожежі доведеться НБУ, хоча і тут ситуація непроста. Вчорашні багаторазові виходи Нацбанку із «запитом кращого курсу» з продажу долара (за нашими даними продав всього за день до 38 млн доларів) — тільки частково стримали зростання котирувань, але не змогли розгорнути ринок в сторону зміцнення гривні.

Тому потрібно розуміти, що Нацбанку доведеться серйозно втратити резерви (за нашими розрахунками — ще до 45-80 млн доларів), щоб утримати ситуацію під контролем і не допустити зростання котирувань на торгах понад 28,60-28,70 гривень.

Чи готовий Нацбанк витрачати ЗВР або допустить чергову девальвацію — покаже сьогоднішній день. Поки ж знову ситуативні дії і курсові інтереси найбільших гравців міжбанку продовжать керувати трендом по долару.

«Мінфін» прогнозує чергову спекулятивну розкачку ринку з продовженням гри «на підвищення» і передбачає, що буде здійснено до 500- 580 угод на суму до 340-390 млн доларів. Якщо курс перевищить новий психологічний поріг в 28,55 гривень — Нацбанку доведеться знову виходити з інтервенцією по продажу долара, щоб хоч якось збити паніку на торгах.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знову росте.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,25-28,40 і продаж 28,55-28,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,35-28,46 гривень та продаж 28,58 -28,65 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні ще погіршилася — 20% (було вчора 23%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,00 гривень. 80%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах девальваційні настрої поки переважають — 25% (було 22%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 28,00 гривень. 75% — зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 28,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram