Останні вже ставлять котирування продажу готівкового долара уже до 28,70-28,80 гривень з явною метою в 29 гривень найближчим часом.

Насправді, як завжди, в програші — населення і дрібний та середній бізнес. Перші будуть розплачуватися за цей «валютний банкет» купки великих гравців через підвищення цінників в магазинах і на заправках, другі — у вигляді чергових валютних «вльотів» і курсових втрат. Виграють великі компанії українських олігархів і спекулянти.

Але в цілому, економіку України вкотре випробовують на міцність валютними цунамі, наслідки якого виллються черговим інфляційним потрясінням. Нацбанк невеликий час ще пограє в розмови про інфляційне таргетування і сезонний чинник та буде стверджувати, що зберігає свої інфляційні прогнози на запланованому рівні, а потім почне по-тихесеньку здавати назад і в кінцевому підсумку — спише свої валютні та інфляційні прорахунки на нових бабусь, туристів, сезонний фактор, ворогів, АТО і зміну кон'юнктури світового ринку нафтопродуктів та інших енергоносіїв.

На ці граблі Україна вже наступала не раз і в 2018 році, на фоні зростання популістських обіцянок перед виборами 2019 року, — ймовірність такого розвитку подій дуже висока. Не можна сказати, що НБУ самоусунувся. Ні в якому разі… Ось навіть сьогодні він спішно «вискочив» на ринок з продажем валюти через «запит кращого курсу», але це сильно не допомогло. Валютний дріт вже вкотре підпалений і тепер знову треба активно «заливати» ринок доларами з ЗВР, щоб хоч якось стримати паніку на торгах.

Чому регулятор вчора продав тільки «жалюгідні» 4 млн доларів через «запит кращого курсу», а не гасив прогнозований вибух курсу ще починаючи з вівторка — залишиться черговим питанням до Нацбанку і його валютних та грошово-кредитних «стратегів». Чи ми знову тягнули до останнього і розраховували на диво ?! Але дива, як відомо не буває, і так би мовити «маємо те, що маємо ...».

Скільки разів Нацбанку ще потрібно буде наступати на валютні граблі, щоб робити оперативні висновки і не допускати чергових курсових пожеж — не зрозуміло, але експерименти з економікою вже і до того ж небагатої країни з неплатоспроможним до краю населенням — несуть суттэвы ризики. Шкода, що не чиновники самотужки з власної кишені розраховуються за такі «експеременти».

Але повернемося до сьогоднішнього міжбанку. Скажемо відразу — перекрити апетити імпортерів не вдалося навіть за рахунок виходу Нацбанку на ринок з продажем долара через «запит кращого курсу» вже в першу годину сесії. Курс зростає. І стрімко. Інтервенції НБУ сьогодні так і не врятували гривню від чергового падіння з 28,34 / 28,36 гривень до 28,435 / 28,455 до кінця сесії.

Тиск на гривню збільшується, а зростання коррахунків банків відразу на 18,9 млрд гривень до 53,5 млрд на фоні збільшення попиту на валюту з боку всіх груп імпортерів — просто підірвало ринок.

Хід торгів:

З декларативних ранкових котирувань 28,34/28,36 вже до 10:30 години попит настільки значно перевищував пропозицію, що долар злетів до 28,44 / 28,46 гривень і вище. НБУ був змушений вийти на торги з «запитом кращого курсу» і продати не менше 23 млн доларів вже до 11:30, але це особливо не допомогло. До 12:00 котирування досягли позначки 28,44/28,47 гривень і тільки вихід на ринок декількох великих продавців (які просто вичікували максимального ажіотажу на торгах) — більш-менш вирівняв ситуацію на торгах в межах коридору 28,43-28,44/28,455 -28,46. У цих межах долар вже і знаходився решту часу до кінця активної фази торгів.

Завершилася сесія на позначці 28,435/28,455 гривень, але міжбанк так і залишився дуже знервованим і знову без чіткого розуміння перспектив по тренду на завтра. НБУ не виходив в четвер на ринок в більш публічному форматі аукціону з продажу долара на міжбанку, вважаючи за краще провести вливання валюти у вигляді «запиту кращого курсу», які на жаль кардинально ситуацію не виправили. Більшість угод за даними ВалКлі пройшли в межах коридору 28,4414-28,4611.

Головні події четверга:

1. Долар виріс майже на 10 копійок — з 28,34/28,36 гривень до 28,435/28,455 до кінця сесії.

2. Нацбанк не виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону з продажу долара, вважаючи за краще продавати валюту через «запит кращого курсу». Але це тільки уповільнило зростання котирувань і не змінило загального тренда на торгах.

3. Зареєстровано 536 угод на суму $ 336,12 млн по середньозваженому курсу 28,4457.