До більш-менш стабільного попиту з боку імпортерів енергоносіїв вже усі звикли, «дочки» іноземних компаній основну частину січневих дивідендів вже купили, але сьогодні до цього ще додасться календарний фактор.

15 січня (понеділок) - в США вихідний (День Мартіна Лютера Кінга) і американські банки не працюють. Таким чином - вся експортна виручка п'ятниці буде зарахована тільки наступним вівторком. Покупці валюти ризикують «зависнути» з розрахунками на три дні і тому активізуються сьогодні - щоб встигнути закрити всі транзакції до настання американських триденних вихідних. Це збільшить обсяги купівлі валюти та призведе до чергових перекосів попиту і пропозиції, як в кінці цього тижня, так і на початку наступного.

На фоні зростання котирувань готівкового ринку і нервозності великих імпортерів - спекулятивні атаки на гривню виглядають вельми передбачуваними. Експортери також розуміють вигідність свого становища в цей період і продавати валюту понад обов'язкових продажів будуть дуже неохоче і «задорого».

Тим більше, що як і прогнозував Мінфін - ліквідність в банківській системі стрімко зросла за рахунок повернення на ринок тієї гривні, яка була раніше розміщена в коротких депозитних сертифікатах на час новорічних свят. Тільки за вчора коррахунки банків злетіли на рекордну суму 18,9 млрд - до 53,5 млрд гривень.

Це буде тиснути на курс і розв'яже руки спекулянтам. Так що гривні з таким напором попиту самій не совладати і головним «захисником» її позицій може бути в цій ситуації тільки Нацбанк. Чи захоче регулятор витрачати ЗВР на стримування стрибків курсу або знову віддасть перевагу спостереженню за тим, що відбувається - покажуть вже перші дві години сьогоднішніх торгів.

Мінфін прогнозує на четвер гру «на підвищення» і передбачає, що буде здійснено до 500- 580 угод на суму до 340-390 млн доларів. Коридор по курсу долара на міжбанку буде в межах 28,40-28,50 гривень. Нацбанк знову намагатиметься особливо не втручатися в ситуацію, але якщо котирування перевищать новий психологічний поріг в 28,45 гривень - НБУ швидше за все буде змушений вийти з продажем долара.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знову росте.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,15-28,40 і продаж 28,47-28,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,28-28,45 гривень та продаж 28,49 -28,65 гривень.

Про тенденції на торгах за 10 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні різко погіршилася - 23% (було вчора ще 35%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,00 гривень. Понад три чверті опитаних - 77%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах такі ж девальваційні настрої - 22% (було 26%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,00 гривень. 78% - зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 28,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram