З одного боку - «правити бал» на міжбанку будуть знову ситуативні інтереси великих гравців. А їм схоже «сподобалося» грати «на підвищення». Тим більше, що НБУ і покупці особливого опору цьому не роблять і вчорашнє зростання котирувань - тому доказ.

Крім цього, як ми і припускали - поступово почали зростати залишки на коррахунках. На ранок середи вони перевищили 34,6 млрд гривень і при зростанні клієнтської активності після низки новорічних свят - ця тенденція тільки посилиться. Це додає ресурсів для спекулятивного розгойдування ринку.

З іншого боку - обсяг обов'язкових продажів сьогодні зросте, що має спрацювати на зміцнення гривні.

І головною перешкодою для зниження котирувань тут буде:

1) збільшення попиту на валюту з боку великих клієнтів-імпортерів енергоносіїв;

2) зростання попиту з боку самих банків по роботі з валютною позицією;

3) купівля частини сум для виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній;

4) активізація готівкового ринку, де знову почалося зростання котирувань продажу валюти на фоні збільшення попиту на валюту. Це знову робить привабливим спекулятивні переливи валюти з одного сегмента ринку на інший і розгойдує курс.

За нашими прогнозами - фактор зростання попиту на валюту навіть при зростанні обсягу пропозиції переважатиме на торгах 10 січня, що призведе до чергового зростання котирувань на міжбанку при збільшенні статистики торгів.

Мінфін припускає, що буде здійснено до 650 угод на суму до 450 млн доларів, а коридор по курсу долара на міжбанку буде в межах 28,30-28,40 гривень.

Нацбанк знову намагатиметься не втручатися в ситуацію, але якщо котирування долара перевищать новий психологічний поріг в 28,35 гривень - НБУ буде змушений вийти з продажем долара на міжбанк через аукціон або «запит кращого курсу».

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар росте.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,05-28,20 і продаж 28,32-28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,15-28,17 гривень та продаж 28,30 -28,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 9 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні погіршилася - 35% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,00 гривень. Але вже 65% - впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 26% опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,00 гривень. 74% - зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 28,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram