Росія вже виконала рішення панелі арбітрів Світової організації торгівлі (СОТ) щодо спору про обмеження на імпорт свиней з ЄС, — заявив «Інтерфаксу» директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков. Тому, за його словами, заявка Євросоюзу в СОТ про можливу компенсацію від РФ у розмірі 1,4 млрд євро в рік є безпідставною.

«Не зрозуміло, на підставі чого висунуто таку вимогу. Ми вважаємо, що російське законодавство приведено у відповідність з рішеннями арбітрів», — сказав Медведков.

Він додав, що РФ має намір скликати панель арбітрів в СОТ на предмет аналізу виконання цього рішення. Панель складається з незалежних експертів в області міжнародної торгівлі, її склад визначається гендиректором СОТ. Про те, що СОТ направила до арбітражу заявку ЄС про компенсацію в розмірі 1,4 млрд євро з щорічною індексацією на 15% через заборону РФ на ввезення живих свиней,  написало видання Politico з посиланням на європейських чиновників.

«Наш зустрічний хід — це вимога скликати панель для визначення того, чи виконала Росія рішення арбітрів чи ні. Зрозуміло, що без такого визначення ніякі заходи вводитися не повинні. Одночасно ми візьмемо участь в обговоренні обсягу передбачуваних компенсацій», — повідомив він.

При цьому Медведков пояснив, що «мова йде не про можливий штраф, як пишуть деякі ЗМІ, а про відкликання торгових поступок, які ЄС надає Росії в рамках своїх зобов'язань в СОТ».

За його словами, до витрат бюджету можлива міра ЄС відношення не має.