Після одноденного зміцнення гривни 3 січня з 28,07/28,11 до 27,85/27,88 гривень, вже 4 січня курс злетів до 28,02 / 28,05 гривень, а 5 числа котирування доросли до 28,18/28,21.

Звичайно, свою роль в цих валютних ралі зіграла нестиковка українських і міжнародних новорічних вихідних, коли на ринку формувався то надлишок пропозиції за рахунок обов'язкових продажів за 2 і 3 число, то істотний дефіцит валюти, особливо 5 січня.

НБУ був змушений активно виходити на міжбанк, викупивши 3 січня у банків $40 млн через «запит кращого курсу» і продавши $50,5 млн на аукціоні 5 числа. Але в цілому це не дуже допомогло національній валюті. За неповний тиждень долар виріс на 11 копійок, і впевнено закріпився під кінець п'ятничних торгів біля позначки в 28,2 гривні.

Не відставав і готівковий ринок, де незважаючи на зростання здачі валюти громадянами в новорічні свята — котирування продажу в обмінниках к вечору п'ятниці досягли рівня в 28,30-28,40 гривень. Це негативний сигнал як для населення, так і для бізнесу.

Девальваційні настрої зберігаються і диспропорція між глобальним попитом і пропозицією валюти аж ніяк не додає оптимізму щодо перспектив гривні. Тим більше, що уряд заклав у бюджет курс на цей рік в межах 30 гривень, а починаючи з 2018 року — суми повернень Україною своїх валютних боргів істотно зростуть.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор. Вихідний в Україні понеділок 8 січня є робочим днем ​​для банків Європи, США та Азії. Тому перерахування цими фінустановами виручки українським експортерам будуть проходити в повному обсязі.

9 січня (вівторок) ця валюта буде зарахована нашими банками своїм клієнтам на рахунки і не пізніше 10-го числа як мінімум 50% коштів буде реалізовано на торгах у вигляді обов'язкових продажів. Таким чином, у вівторок пропозиція валюти буде незначною (виручка буде тільки зарахована на рахунки) на фоні активного попиту, що може знову привести до зростання курсу.

У середу (10 січня) пропозиція збільшиться за рахунок обов'язкових продажів за 8 і 9 число, що призведе до зростання обсягів торгів і можливого зміцнення гривні.

Четвер і п'ятниця (11 і 12 січня) будуть знову напруженими днями на валютному міжбанку, тому що у наступний понеділок в США відзначають День Мартіна Лютера Кінга і американські банки не працюють. Українські імпортери буду активно скуповувати валюту 11 і 12-го числа, щоб встигнути виконати свої зовнішньоекономічні зобов'язання до настання вихідного в США;

2) Збільшення ліквідності в банківській системі після святкових днів і поступове зростання клієнтської активності. Низькі коррахунки банків минулого тижня (близько 37-39 млрд гривень) швидко збільшаться за рахунок повернення в систему тих сум, які банки розмістили на короткі терміни в НБУ через купівлю депозитних сертифікатів в кінці минулого року до кінця свят. За розрахунками «Мінфіну», коррахунки на цьому тижні досягнуть рівня від 42 до 48 млрд гривень і ці кошти почнуть тиснути на валютний ринок.

Крім цього, частина компаній-імпортерів, які відпочивали до 9-го числа — вже почнуть працювати в повному обсязі, що збільшить попит на валюту на міжбанку, а зарахована їм інкасована гривнева торгова виручка за святкові дні — забезпечить додатковий ресурс для придбання валюти.

Експортери також почнуть активніше працювати на поставку продукції за кордон, але наявність у них вільної гривні ще з кінця минулого року — не буде стимулювати продаж їми валюти понад розміри обов'язкових продажів. Поки вони не витратять наявну у них гривню на господарські операції першої половини січня — розраховувати на великий обсяг пропозиції ними валюти не варто. Таким чином, тиск на гривню зросте;

3) Активізація виведення «дочками» іноземних компаній дивідендів за минулі періоди за графіком, узгодженим з НБУ і фактор бюджетних вливань.

У першому випадку — «дочки» іноземців збільшать попит на валюту (що вони вже почали робити з минулого тижня) і це буде тиснути на курс.

У другому випадку — можна поки не побоюватися істотного вливання бюджетних коштів. На єдиному казначейському рахунку на початок січня залишалося всього близько 5 млрд гривень і це не може істотно вплинути на поведінку учасників ринку на торгах. Більш того, поступове збільшення податкових надходжень на рахунки Держказначейства в першій половині січня тільки зміцнить позиції гривні;

3) Збільшення попиту на валюту на готівковому ринку і наростання розриву котирувань міжбанку і готівкового ринку. Затвердження бюджету з закладеним курсом в 30 гривень, невизначеність з перспективами нових траншів МВФ на фоні зростання виплат за зовнішніми боргами у 2018-2019 роках — підсилюють побоювання подальшої девальвації гривні яку у бізнеса, так і у населення. Це призводить до зростання попиту на готівкову валюту. А зріст котирувань міжбанку провокує чергові спекулятивні переливи з одного сегмента валютного ринку на інший з розхитуванням курсу як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Крім цього, зростання курсових ризиків змушує і банки активніше скуповувати валюту на власну валютну позицію в межах нормативу Нацбанку. Це теж працює проти гривні і розгойдує ситуацію на міжбанку.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

9 cічня (вівторок) буде зарахована валютна виручка за 5 і 8 січня (європейські і американські банки працювали 8-го числа, українські — відпочивали). Активність клієнтів буде поступово зростати, а тренд на торгах сформують ситуативні інтереси великих гравців валютного ринку. Обсяги операцій складуть до $ 280-340 млн при укладанні до 500 угод. Можливо знадобиться втручання НБУ з продажем долара тому, що пропозиція буде низькою на фоні стабільного попиту.

10 січня (середа) — вся зарахована вівторком валютна виручка вийде на міжбанк у вигляді як мінімум 50% обов'язкових продаж. Це призведе до уповільнення зростання котирувань або навіть незначного ослаблення позицій долара. У НБУ може з'явитися можливість поповнити ЗВР, викуповуючи частину ситуативного надлишку валюти в резерви. За нашими розрахунками такий надлишок може скласти до $ 25-45 млн. Обсяг операцій складе до $ 380-450 млн і вище при укладанні до 650 угод.

11 і 12 січня ( четвер і п'ятниця) активність на торгах дещо знизиться в порівнянні з середою, але все одно — залишиться досить високою. Причина — 15 січня (наступного понеділка) в США вихідний (День Мартіна Лютера Кінга) і багато клієнтів будуть поспішати закрити свої зовнішньоекономічні контракти в четвер і п'ятницю, щоб не зависнути з розрахунками аж до 16 січня. Обсяги торгів складуть до $ 340-390 млн при укладанні до 500-580 угод.

Тренд на ринку будуть формувати ситуативні курсові інтереси найбільших гравців межбанка.

Мінфін не вірить в істотне падіння долара в ці дні і прогнозує продовження тиску на гривню з можливим невеликим ситуативним зміцненням національної валюти 10 січня за рахунок ефекту зростання обов'язкових продажів. Нацбанку доведеться знову бути присутнім на ринку майже кожен день, щоб гасити ситуативні перекоси попиту і пропозиції за рахунок відповідних інтервенцій .

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс в межах коридору 27,95-28,35 гривень. Спред по долару в банках збільшиться — до 30-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 30 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде максимальною 10 і 11 січня і більш низькою 9 та 12-го. Поведінка курсу, як і раніше — буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших учасників торгів і самого НБУ. Спекулянти працюватимуть як «в дві сторони», так і не пропустять нагоди покачати ринок, підлаштовуючись під дії великих гравців. Котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати у межах коридору в 27,95-28,30 гривень.