На засіданні 28 грудня 2017 року АМКУ схвалив рекомендації Міністерству фінансів щодо розвитку конкуренції на ринку банківських послуг. За даними FinClub, на засіданні підбивалися підсумки розслідування щодо можливої ​​змови держбанків, яке тривало майже рік.

«Антимонопольний комітет рекомендував Міністерству фінансів з метою недопущення спотворення конкуренції на ринку банківських послуг вжити заходів щодо забезпечення умов призначення голів та членів наглядових рад державного банку і банку з державною часткою, що унеможливить виконання ними узгодженої поведінки або вирішального впливу на ринок», — розповіли в Антимонопольному комітеті.

Як повідомляло видання, 20 лютого 2017 роки три держбанки — ПриватБанк, Ощадбанк і Укргазбанк — одночасно знизили ставки за депозитами. За два тижні до цього голова ПриватБанку Олександр Шлапак заявив, що держбанки планують «домовитися і з питань процентної політики, і про можливе розділення ринку».

Вже 24 лютого Антимонопольний комітет України (АМКУ) направив запити про надання інформації в три професійних об'єднання учасників ринку банківських послуг і банки. «Антимонопольний комітет вивчає питання функціонування ринку банківських послуг на конкурентній основі в контексті збільшення кількості банків з державною часткою та зростання їх частки в окремих сегментах ринку банківських послуг», — повідомили тоді в прес-службі комітету.