Суми операцій поменьшають, але саме на такому малооб'ємному ринку у великих гравців і спекулянтів є прекрасні умови качати курс в потрібну для них бік.

Причин такого розвитку подій 5 січня кілька. Ось головні:

  1. Вчора був проданий весь обов'язковий об'єм з валютної виручки, що надійшла на рахунки клієнтів за період 2-3 січня. Таким чином, експортери в своїй більшості мають необхідний обсяг гривні для проведення господарських операцій перед низкою різдвяних свят. Маючи гривню, вони не стануть поспішати з продажем валюти і пропозиція на ринку скоротиться. А це означає, що задешево валюту продавати не будуть;
  2. Зросла активність «дочок» іноземних компаній, які виводять черговий транш дивідендів за минулі роки відповідно до графіка, узгодженого з Нацбанком. Це збільшить попит на валюту на п'ятничних торгах і також буде працювати проти гривні;
  3. У імпортерів ситуація двояка. З одного боку — зростання курсу в четвер їх кілька «налякало» і вони активно будуть запасатися валютою для проведення зовнішньоекономічних розрахунків. З іншого боку — «зависнути» з купленими товарами на дні різдвяних свят вони теж особливим бажанням не горять і багато хто віддасть перевагу купувати валюту вже після свят.

Це призведе до залежності тренда по курсу на сьогоднішніх торгах від дій найбільших гравців міжбанку і самого НБУ. Мінфін прогнозує на сьогодні коридор по долару в межах 27,95-28,20 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку

Готівковий долар трохи виріс.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,85-28,10 і продаж 28,20-28,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,10 гривень і продаж 28,20 -28,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку

За офіційним курсом ситуація для гривні дещо погіршилася — 11% (було 15%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,75 гривень. 89% — впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,76 гривень.

За безготівковим курсом на торгах — 12% (було 14%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,75 гривень. 88% — зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити в коментарях.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram