Причин цього кілька, ось основні:

  1.  Як мінімум, буде продаватися обов'язковий продаж з усією валютної виручки надійшла на рахунки клієнтів за період 2-3 січня. А частина експортерів можуть продати і не тільки 50% надходжень, а й більш в тому випадку, якщо в них є незакриті господарські гривневі витрати початку місяця і року. Це додасть пропозиції валюти на ринку і спрацює на користь гривні.
  2. Активізуються дочки іноземних компаній, які почнуть виводити чергову порцію дивідендів за минулі роки відповідно до графіка, узгодженого з Нацбанком. Цей процес в цілому по банківській системі зазвичай розтягується на кілька днів і створює загальний тренд на зростання попиту на валюту, що скоротитьїї надлишок на торгах.
  3. Частина імпортерів вже протримала вчора на окремому рахунку в своїх банках необхідний обсяг гривні для купівлі валюти і дивлячись на вчорашнє значне зниження курсу (долар ситуативно впав на 23 копійки при продажу) — вийде на міжбанк з купівлею. Це як збільшить статистику торгів, так і дещо розворушить спекулянтів, що працюють в «дві сторони».
  4. Сам НБУ, після вчорашнього активного поповнення ЗВР (купив через «запит кращого курсу» за нашими даними до 40 млн доларів у обраній двадцятки банків) — буде дуже зацікавлений продовжити це робити і сьогодні. Тому надлишок долара буде поглинений або самим ринком, або регулятором. В будь-якому випадку, це відіб'ється на загальному настрої учасників торгів і поліпшить показники міжбанку.

Викуп за день 40 млн доларів Нацбанком (а для нашого ринку — це суттєва сума) може спровокувати сьогодні як мінімум вирівнювання попиту та пропозиції на торгах, а скоріше — навіть перевищення числа бажаючих купити валюту над бажаючими її продати і це може зміцнити позиції долара на міжбанку. З іншого боку, — обов'язкові продажі фактично за 2 дні зіграють проти зростання валюти на торгах. Тому ці суперечливі тенденції створять різноспрямований рух на ринку і залежність від курсових інтересів і дій великих гравців.

Після вчорашнього викупу Нацбанком істотного обсягу валюти на торгах — Мінфін схильний прогнозувати на сьогодні зміцнення позицій долара з метою в 27,95-28,05 гривень до кінця сесії.

Ситуація на готівковому валютному ринку

Готівковий долар трохи подешевшав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,70-27,85 і продаж 28,05-28,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,85-27,90 гривень і продаж 28,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку

За офіційним курсом ситуація для гривні дещо покращилася — 15% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,75 гривень. Але поки що 85% — впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,76 гривень.

За безготівковим курсом на торгах — 14% опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,75 гривень, але скептиків поки значно більше. 86% — зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram