Про це свідчить рейтинг активів, складений експертами агентства Bloomberg.

Як пояснюють автори рейтингу, це пов'язано з надіями на відновлення економіки України та масштабним «змаганням» інвесторів на ринках, що розвиваються.

За даними дослідження, проведеного експертами агентства, також істотно зросли фондові індекси Казахстану (+64%) та Монголії (+63%).

Серед валют, найбільш прибутковими стали інвестиції в кріптовалюти, які принесли їх власникам до 6000% прибутку, однак побоювання інвесторів з приводу надійності цих вкладень залишаються досить сильними.

Що стосується нецифровых валют, то найбільш прибутковим виявився мозамбіцький метикал, пише РБК.

Варто зазначити, що 12 років тому валюта Мозамбіку вважалася самою слабкою в світі (пізніше це «звання» отримав зімбабвійський  долар), курс якого до долара США за 2017 рік виріс на 21%. Друге місце в списку найбільш вигідних для інвестицій валют поділили чеська крона і польський злотий, курси яких піднялися на 18%.

Рейтинг включає також і найбільш збиткові активи.

Так, за підсумками 2017 року сильніше знецінився узбецький сум, офіційний курс якого впав на 60%, тобто більше ніж удвічі.

На початку вересня ЦБ Узбекистану опустив курс національної валюти відразу з 4210 сумів до 8100 сумів за долар.

Таким чином, найбільша на даний момент в Узбекистані купюра в 50 тис. сум (випущена в обіг влітку 2017 року) коштує зараз трохи більше 6 доларів.

В категорії інвестицій у сировинні активи найбільш вигідними були вкладення у паладій. Вартість цього металу, вживаного в ювелірній справі та системах контролю вихлопних газів, за рік зросла на 54%, з 680 доларів до більш ніж 1060 доларів.

На 29% зросли за рік ціни на мідь і алюміній, що експерти Bloomberg пов'язують з поліпшенням прогнозів по економіці по всьому світу і очікуваннями зростання споживання кольорових металів. У той же час інвестиції у природний газ і продовольчі активи (цукор, кава, соєві боби) принесли збитки.

Нагадаємо, згідно доповіді World Economic League Table, опублікованому експертами британського Центру економічних і ділових досліджень (Centre for Economics & Business Research, CEBR), РФ впаде в рейтингу найбільших економік світу до 2032 року.