Як пише hightech, вони стали здійснювати операції з біткоінами безпосередньо один з одним.

«Після періоду затишшя, коли інвестори намагалися перетравити урядову заборону, китайська блокчейн-спільнота знову в грі, — говорить глава Sino Global Capital Метью Грехем. — Ми очікуємо, що тенденція буде розвиватися».

Як повідомляється, в Китаї кількість позабіржових платформ з торгівлі криптовалютою починає зростати. Якщо до жовтня їх було чотири, то тепер — 21.

За даними одного такого сайту LocalBitcoins, щотижневий обсяг «прямої» торгівлі біткоінами зріс на 250%, в порівнянні з вереснем, коли заборони ще не було.

Китайці також активно купують і продають біткоіни в месенджерах, говорить президент Асоціації біткоін-операторів Гонконгу Леонхард Уізе.

«Ще недавно найпопулярнішим додатком для цього був WeChat, китайські аналог WhatsApp, але побоювання стеження спонукає багатьох інвесторів переходити на зашифрований Telegram», — пише видання.

За словами Грехема, в Китаї навіть з'явилися посередники, які гарантують успішне проведення операції з криптовалютами за комісію в розмірі 1-5%.

Заступник глави Народного банку Китаю Пан Гуншен вважає, що біткоін рано чи пізно зникне.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що Народний банк Китаю заборонив проведення ICO і зажадав від місцевих краудсейл-платформ повернути кошти інвесторам.