Минулого тижня валютний ринок знову трясло. Безготівковий долар виріс на 23 копійки — з 27,71 / 27,74 до 27,94 / 27,965 гривень к кінцю п'ятничної сесії, а на готівковому ринку — в середині тижня курс продажу в регіональних обмінниках досягав 28,50 гривень, потім знизившись до 28,05-28,20 гривень.

НБУ намагався боротися з цією ситуацією усіма способами, включаючи «розмови по душам» з 40 найбільшими банками на нараді за підсумками року і після неї.

Ефект виявився досить слабким. Зростаючий тренд по долару на міжбанку вдалося лише ослабити. Тільки минулої середи ринок трохи пішов вниз, але вже з четверга  котирування почали знову зростати.

Якщо згадати, що все це сталося за умови продажу Нацбанком на двох аукціонах $118,1 млн — ситуація маловтішна. Глобальний попит перевищує пропозицію і ця диспропорція зберігається.

Навіть в п'ятницю, коли перед трьома різдвяними вихідними курс мав би просісти за рахунок зниження апетитів імпортерів, долар на початку сесії досягав позначки в 28 гривень при продажу. І тільки аукціон НБУ з продажу валюти зміг дещо послабити тиск на гривню.

Значні вливання бюджетних коштів у вигляді відшкодувань ПДВ, розрахунків місцевих властей з контрагентами по завершенню року, соціальні та пенсійні виплати за грудень і січень, що наближається, а також розрахунки з бюджетними організаціями на кінець звітного періоду — наповнили банківську систему гривнею.

Експортери майже втратили інтерес до продажу валюти понад обов'язкові 50%, а імпортери — отримали ресурс для скупки валюти на міжбанку. Ця тенденція збережеться вже до самого кінця цього короткого і останнього тижня року.

Основні фактори, які будуть впливати на валютний ринок

1) Бюджетні розрахунки і масовані соціальні виплати до кінця року — будуть основною «проблемою» валютного ринку і можуть стати каталізатором чергових стрибків курсу. Перетоки значних обсягів гривневих ресурсів з рахунків Держказначейства в банківську систему створюють додатковий тиск на курс на міжбанку, а виплати пенсій та інших соціальних платежів не тільки за грудень, а й частково за майбутній січень 2018 року — додадуть гривневої ліквідності на готівковому ринку. Це призведе до лихоманки всіх сегментів валютного ринку в цей період.

Частково може нівелювати цей процес необхідність бюджетних перерахувань і в зворотний бік — з рахунків клієнтів на казначейські рахунки за розрахунками з бюджетом у деяких великих держкомпаній.

Але за нашими розрахунками коррахунки банків навряд-чи знизяться вже нижче рівня в 47,5-50 млрд гривень, чого абсолютно достатньо для періодичних спекулятивних ігор «на підвищення» за рахунок зростаючого попиту на валюту.

Найбільш напруженими днями будуть 26 і 27 грудня, коли пройдуть основні транзаціі як клієнтів, так і бюджету. Починаючи з 28 грудня — частина коштів, що залишаються у банків — буде спрямована ними на покупку депозитних сертифікатів на короткі періоди до 3-5 січня 2018 року і далі.

Це знизить тиск надлишку гривневої ліквідності на валютному ринку в період новорічних свят і першої декади січня. 29 грудня валютний міжбанк вже не працює і курс НБУ, що складеться за результатами роботи за 28 число буде офіційним курсом на період аж до 3 січня включно;

2) Календарний фактор і максимальна клієнтська і банківська активність перед настанням новорічних свят. Вихідний понеділок (25 грудня) і фактично скорочена п'ятниця (29 грудня СЕП НБУ буде працювати в скороченому режимі і тільки в частині бюджетних транзакцій) залишають клієнтам небагато можливостей для активної роботи по завершенню року, в тому числі і по валюті.

Найбільш напруженими на валютному ринку будуть вівторок і середа. У четвер клієнтські заявки на торгах різко знизяться, тому що компанії не залишають на останній день великих валютних операцій.

Але в цей період стануть активніше працювати самі банки по своїй валютній позиції. Їм необхідно зафіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою на звітну дату, а також забезпечити виконання нормативу валютної позиції для торгівлі валютою в численні новорічні вихідні;

3) Збереження розриву котирувань міжбанку і готівкового ринку на фоні зростання обсягів гривні на руках у населення за рахунок соціальних виплат — залишається однією з найсерйозніших загроз для курсу на цьому тижні. Лихоманка з готівковими котируваннями на початку минулого тижня, коли курс продажу долара в регіонах досягав 28,50 гривень і тільки потім знизився до 28,00-28,20 гривень — відбиває бажання населення до активної здачі валюти перед новорічними святами, на що до цього дуже розраховували фінансисти.

Громадяни не поспішають активно здавати валюту, тим більше що курс поступово зростає. А ось покупка готівкової валюти населенням наростає за рахунок побоювань зростання долара в наступному році.

І останній стрибок курсів в обмінниках змушує людей дуже обережно витрачати свої  валютні заначки. Це психологічно і економічно підживлює готівковий ринок і формує подальші девальваційні очікування, чим активно користуються спекулянти, граючи на різниці курсів на готівковому і міжбанківському ринку. В свою чергу, це  активно розгойдує обидва сегмента валютного ринку.

Що буде з курсом в найближчі дні

Через масовані бюджетні вливання гривні в банківську систему «Мінфін» не очікує активного продажу валюти експортерами понад обсяги обов'язкових продажів на фоні стабільного попиту з боку імпортерів. Це створюватиме передумови для подальшого зростання котирувань на міжбанку і спровокує періодичні виходи Нацбанку на ринок з інтервенціями з продажу долара.

Ми, як і раніше, не бачимо особливих можливостей по глобальному розвороту ринку в бік істотного зміцнення національної валюти найближчим часом.

Швидше за все — тиск на курс на цьому короткостроковому передсвятковому тижні збережеться і істотного падіння котирувань долара ми не очікуємо.

Найактивнішими будуть 26 і 27 грудня за рахунок завершення основних валютних розрахунків по року більшістю клієнтів.

28 числа обсяги операцій різко знизяться, а значну частину операцій вже складуть угоди самих банків по валютній позиції.

Трохи допоможе гривні проведення остаточних податкових платежів у частині клієнтів за грудень, але особливого ефекту для її зміцнення це не зробить. Причина — паралельно в банківську систему повернуться клієнтські ресурси у вигляді передноворічних розрахунків з відшкодування ПДВ.

Нацбанку доведеться періодично гасити ситуативні перекоси попиту і пропозиції по валюті в ці два повноцінних робочих дня, але особливо витрачати на це золотовалютні резерви він не буде. Зайва скупість регулятора пояснюється просто — новий транш МВФ явно «завис» у часі і на фоні майбутніх великих валютних виплат державою і приватним сектором — запас міцності у вигляді резервів дуже малий.

Накопичення золотовалютних резервів для НБУ залишиться пріоритетним завданням.

Швидше за все, Нацбанк виходитиме на міжбанк лише в разі наближення котирувань на торгах до 28 гривень (як він зробив минулої п'ятниці).

В викуп Нацбанком надлишків валюти на торгах на цьому тижні ми не віримо. Ринок сам перетравлює все пропозицію і навряд-чи щось в цьому зміниться вже до кінця цього року.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує закріплення курсу в межах 27,80-28,25 гривень. Спред по долару залишиться широким: в банках — до 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-25 копійок.

На міжбанку активність на торгах буде максимальною 26 і 27 грудня і впаде 28 грудня. Цей день практично і зробить закінчення року на валютному ринку.

Поведінка ринку буде досить різноспрямованою за рахунок виходу на міжбанк практично всіх учасників ринку в останні дні року. Тому диктувати тренд по курсу на торгах будуть не тільки до десятка великих операторів, але і безліч дрібних гравців. Спекулянти в основному будуть працювати «в дві сторони», хоча при нагоді і постараються заробити на розгойдування курсу.

Нудьгувати НБУ не доведеться. Він знову буде змушений постійно моніторити ситуацію на торгах. При стрибках курсу вище 28 гривень — Нацбанк прийме участь в торгах в форматі інтервенцій в обсягах реальних продажів до $ 50 млн. Віддавати перевагу він буде «запиту кращого курсу», який дозволяє йому більш оперативно реагувати на швидкоплинні ситуації на торгах.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах широкого коридору в 27,80-28,25 гривень.

Обсяги угод на міжбанку по днях будуть приблизно такими:

Понеділок (25 грудня) — вихідний.

У вівторок та середу (26 і 27 грудня) — до $ 400-470 млн при укладанні до 590-680 угод.

У четвер (28 грудня) — до $ 240-290 млн при укладанні до 650 угод за рахунок клієнтських операцій на невеликі суми і угод самих банків по валютній позиції у зв'язку з закінченням року.

У п'ятницю (29 грудня) — валютний міжбанк вже не працює.