Причому 22 грудня курс продажу долара на торгах досягав рівня в 28 гривень. І тільки оперативний вихід НБУ з аукціоном з продажу зміг загнати його нижче цієї позначки.

Всього за останні п'ять днів Нацбанк провів два аукціони (18 і 22 грудня), на яких витратив $ 118,1 млн. В понеділок він продавав долар не нижче 27,85 гривень, а в п'ятницю — не нижче 27,93 гривень. Це дозволило тільки знизити темпи зростання валютних котирувань, але не змінити загальний настрій ринку на девальвацію.

У середу у гривні був шанс почати зміцнюватися через зростання пропозиції валюти в дні бюджетних проплат клієнтів. Але чергові вливання на банківський ринок відшкодувань ПДВ поховали ці надії — курс знову почав зростати вже у четвер.

Хід торгів п'ятниці, коли долар дійшов до 28 гривень, і тільки вливання НБУ дозволили утримати його нижче цього рівня — говорить про те, що потенціал подальшого зростання курсу не вичерпаний. Ринок перебуває в стані невизначеності щодо подальшого розвитку подій.

Це будуть змушені враховувати фінансисти, виставляючи котирування в обмінниках на ці святкові триденні вихідні.

Крім цього, банкіри, фінансові компанії-власники мереж обмінників і сам Нацбанк дуже розраховують на збільшення здачі валюти з боку населення перед новорічними святами. Але через постійне зростання курсу цього поки що не відбувається. Громадяни не поспішають здавати валюту, чекаючи подальшого збільшення котирувань.

Тому сильно занижувати котирування прийому валюти на фоні виставлення високих курсів продажів — в обмінниках не вийде. Конкуренція на цьому ринку дуже висока і втрачати клієнтів ніхто не буде. Більшість обмінників в ці триденні вихідні продовжить працювати в режимі «з обороту» з досить широким розкидом котирувань.

Виходячи з ситуації, що складається останнім часом на міжбанку та готівковому валютному ринку ми б не поспішали з активною здачею валюти в ці вихідні.

Курси валют у суботу, неділю та понеділок

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,75 -27,90 гривень, продаж 27,95-28,20 гривень. Обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» із загальною тенденцією завищення курсу продажу валюти на побоюваннях подальшого зростання курсу на наступному тижні. Спред складе від 20 до 30 копійок і вище.

Котирування євро. На цих вихідних фінансисти не прогнозують особливих стрибків котирувань на міжнародних ринках — в ЄС і США відзначають Різдво. Тому значних валютних ризиків вони закладати в котирування по євро не будуть.

На 17:00 за Києвом 22 грудня крос-курс пари євро / долар був на рівні 1,1845 долара за євро. Виходячи з прогнозованого на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 27,75 -27,90 гривень, продаж 27,95-28,20 гривень), обмінники на ці вихідні виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 32,869-33,047 гривень і продаж 33,106-33,403 гривні.

Як і всі минулі тижні, ці розраховані «Мінфіном» курси можуть ще бути скориговані на плюс-мінус до 15 копійок на євро в залежності від «індивідуальних» завдань окремих банків і фінкомпаній — власників обмінників. Ключовими «коректорами» курсу в них можуть бути: стан валютної позиції банку, наявність валюти та гривні в касах і конкуренція між обмінниками.

Котирування по російському рублю. Російська валюта на цьому тижні продовжує залишатися в зоні ризику для власників обмінних пунктів по тим же політичним та економічним причинам. Тому спред по рублю залишиться традиційно широким.

Котирування на вихідні будуть такими: прийом за 1 рубль в межах 0,475-0,478 гривень і продаж 0,479-0,483 гривень.

Ці розрахункові курси «Мінфіну» як і раніше — можуть бути додатково скореговані на додаткові величини (в межах плюс-мінус 0,005 -0,013 гривень) в залежності від індивідуальних завдань окремих обмінників по аналогії з євровалютою.

Але крім стану валютної позиції банку, наявності валюти і гривні в касах і конкуренції між обмінниками — істотну роль при визначенні курсів обміну по рублю також грає географічний фактор — близькість пунктів обміну до кордону з РФ. У регіонах, прикордонних з Росією — попит і пропозиція по рублю значно вище і тому вони працюють з меншим спредом, заробляючи за рахунок обороту. А в західних і центральних областях України (крім Києва), котирування по рублю можуть істотно відрізнятися через більш низький рівень пропозиції та попиту по цій валюті.