Тим часом, Україна продовжує клянчити гроші у західних кредиторів. Чи є вихід з цієї ситуації, на своїй сторінці в Facebook написав співзасновник банку Аваль Олександр Деркач.

Тиждень тому телефонує мені мій банк. З іноземним капіталом. З кінця січня запроваджують негативну ставку по залишку на рахунку в євро. Тобто тепер не банк буде вам платити відсотки, а ви йому, якщо у вас євро. 

В Європі це давно, і я, взагалі не в претензії. Але виникло питання. Ми жебракуємо по світу. Запозичили недавно 700 млн доларів під ставку 7.375. Радості повні штани були. Мінфін оголосив, що збирається виходити на ринок навесні з сумою в 2 млрд., у тому числі, в євро. У той же час всередині країни в скриньках і трехлітрових банках пріють десятки мільярдів доларів і євро, які витекли після банківської кризи. І які тепер і незрозуміло, як туди повертати. Мільярди грошей бовтаються на зарубіжних рахунках. Які ніби, легалізували.

Читайте також: Що буде зі ставками за депозитами в 2018 році

Хотів пост написати. Передумав. Але вранці читаю новини. Путін зустрівся з бізнесом. Оголошено, що інвестори, які продають бізнес через офшори і переводять гроші в Росію, будуть звільнені від сплати податку з цього продажу. Випускаються спеціальні облігації, номіновані у валюті, для обігу всередині країни. І т.д. Півень клюнув, кредити Захід не дає, і народ почав чесати ріпу. У нас навіть ріпу, по — моєму, ніхто не чеше особливо. «МВФ прийде, порядок наведе».

Україна підписала угоду про обмін інформацією з 2019 року і західні банки вже з кожного клієнта зажадали ідентифікаційні коди. В рамках BEPS податкова зможе запитувати трансакції за західними рахунками. Самі рахунки легалізували, і на цьому зупинилися. Як будуть легалізовувати гроші на них, невідомо. Законодавства про контрольовані компанії немає. Як будуть платитися податки, невідомо. Для того, щоб залучити ці гроші в країну, ніхто практичних кроків не робить. І т.д. Можна продовжувати.