З початку 2017 року український індекс ставок за річними гривневими депозитами фізосіб обвалився майже на 3,5% й станом на 19 грудня досяг 14,3% річних. Прибутковість за валютними вкладами взагалі впала до історичних мінімумів — 3,7% за 12-місячними заощадженями в доларах й 2,68% — в євро.

У новому році хороших новин для вкладників не буде — гривневі вклади продовжать дешевшати. «Ставки (за гривневими вкладами) ще не досягли історичних мінімумів, але ми очікуємо, що це відбудеться протягом наступних 12-18 місяців», — упевнений голова Департаменту фінстабільності НБУ Віталій Ваврищук. Прибутковість валютних вкладів, за прогнозами НБУ, також буде знижуватися.

Кредити доступнішим не стануть

Понад 77% фондування українських банків — вклади фізичних осіб. Саме зібрані у населення гроші, фінустанови використовують для кредитування, інвестицій та розвитку. Чим менше банки платять за депозитами, тим дешевше їх послуги для кінцевого споживача. Зокрема, мова йде про ті ж кредити.

Читайте також: Депозитний огляд: банки на роздоріжжі

«Зараз головне завдання банків — активізація кредитування бізнесу та населення під прийнятні відсотки. І це причина для зниження депозитних ставок. Не секрет, що вартість кредитування безпосередньо залежить від вартості ресурсів », — пояснює начальник Управління розвитку продуктів і проектів роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олександр Стецько.

За даними НБУ, з початку 2017 року середньозважена ставка за короткостроковими та довгостроковими кредитами фізичних осіб впала на 4,1%. У грудні вона досягла 26,4% річних. А ось кредити бізнесу дешевшали повільнішими темпами — на 0,8% за цей рік і досягли 15,3%.

Але при найближчому розгляді можна побачити, що кредитний портфель населення зростає аж ніяк не за рахунок помірно дорогих автомобільних або іпотечних позик. Левова частка приросту відбувається за рахунок споживчих або карткових кредитів. Базові ставки за таких позиками, на перший погляд, виглядають цілком лояльно — 12-17%. Але ось з урахуванням щомісячних комісій та платежів за страховкою ціна може досягати 60-70% річних й вище.

І в НБУ, і самі банкіри відзначають, що в наступному році кредити серйозно дешевшати не будуть. Адже крім ціни фондування на ставки впливає безліч інших факторів, включаючи ризики неповернення позик. Поки в Україні слабо розвинен захист прав кредиторів, банки будуть кредитувати дуже обережно і під порівняно високі ставки.

За словами Стецько, ставка за річним гривневим вкладами повинна перекривати інфляцію, тим самим захищаючи заощадження від знецінення. Тому в наступному році банкіри будуть дотримуватися цього правила. За прогнозом НБУ, середньорічна інфляція в 2018 році складе 10,9% (в законі про держбюджет 2018 — 9%). Якщо цей прогноз втілитися в життя, банки знизять дохідність вкладів у національній валюті на 2-3% — до 11-12% річних.

Тільки навряд чи при цьому банки зможуть захистити гроші вкладників від знецінення. Доходи за депозитами оподатковуються 18%-ним податком. Плюс доведеться заплатити 1,5% військового збору. Так що реальна прибутковість за депозитами буде значно нижче.

Читайте також: Доходи за депозитами. Скільки забирає держава

За «короткі» вклади (до 3 місяців) банки будуть платити ще менше. Таким чином вони постараються мотивувати клієнтів розміщувати вільні гроші на довші терміни. Це необхідно, щоб подовжити ресурсну базу і, відповідно, активізувати кредитування.

Що стосується валютних вкладів, то більшість банків вже знизило ставки за ними до історичних мінімумів. Через жорсткі обмеження валютного кредитування населення, їм просто нікуди дівати такі ресурси.

Стабільність проти вкладників

Політична та економічна ситуація в країні — один з головних драйверів зниження ставок за вкладами. Якщо економіка продовжить зростати, а на ринку не відбудеться ніяких катаклізмів, гривневі депозити продовжать дешевшати. За прогнозами експертів, в найкращому випадку вони залишаться на нинішньому рівні.

«У наступному році очікується продовження періоду стагнації без будь-яких істотних «шоків »(як позитивних, так і негативних). Найімовірніше, вартість ресурсів на ринку збережеться на поточному рівні », — стверджує начальник відділу депозитів банку ПУМБ Микита Малясов.

«Якщо ж політична і економічна ситуація в країні буде нестабільною, слід очікувати зворотного сценарію, тобто зростання ставок», — говорить директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Юлія Мороз.

Песимістичний прогноз фінансистів передбачає зниження ставок ще на 1,5-3% за вкладами у гривні і на 0,5-1% у валюті.

Диктувати цінову політику, як і раніше, будуть держбанки, які встигли сконцентрувати в своїх портфелях більше 60% українського ринку депозитів фізичних осіб.