Як зазначаєтьтся, згідно з цим документом, основне завдання регуляторів — запровадження в Україні нової системи фінансової звітності, яка дозволить здійснювати прийом, обробку, перевірку та розкриття фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі.

Основою для роботи системи стане стандарт XBRL.

«Система пропонуватиме єдиний стандарт звітності в залежності від видів діяльності компаній та буде обладнана єдиним вікном для її подання», — йдеться у повідомленні.

Передбачається, що її запуск відбудеться у 2019 році, оскільки відповідно до закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», підприємства, що становлять суспільній інтерес, повинні складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме за 2019 рік.

Нова Система фінансової звітності запроваджуватиметься на базі НКЦПФР.

Відповідно до законодавства, подавати фінансову звітність у рамках нової Системи будуть підприємства, що становлять суспільний інтерес:

· емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів

· банки

· страховики

· недержавні пенсійні фонди

· інші фінансові установи та підприємства, які належать до великих підприємств.

При цьому, до переліку таких підприємств не були включені професійні учасники фондового ринку.

Компаніям, які здійснюють декілька видів професійної діяльності, та регулюються різними регуляторами, не буде потрібно складати звітність для кожного з регуляторів окремо.