Підсумки першого року тепер уже найбільшої державної фінансової установи підбив фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків. «Мінфін» публікує ключові індикатори з його аналітики на Vox Ukraine.

  1. На докапіталізацію Приватбанку вже витрачено 139,3 млрд грн (це більші ніж всі доходи державного бюджету в січні-лютому 2017-го — 112,04 млрд грн) й ця сума може зрости у майбутньому.
  2. Загальний обсяг кредитів корпоративним клієнтам Приватбанку досягає 200 млрд грн. Він вкрай погано обслуговується. Дві третини портфелю займають так звані «трансформовані» кредити.
  3. Громадяни з вкладами понад 200 000 грн та юридичні особи внаслідок націоналізації банку «зекономили» 80 млрд грн. Саме таку суму при ліквідації не довелося би виплачувати Фондом гарантування.
  4. Баланс Привату більш ніж на половину складається з ОВДП. Саме за рахунок цінних паперів держава закрила дірку в банку. Виплати по ним замінили собою процентні платежі, які мали би платити позичальники за «трансформованими» кредитам, обслуговування яких припинилось.
  5. Банк сконцентрувався на карткових кредитах, збільшивши ліміти для клієнтів. Це дозволило йому нарости «картковий» портфель на 40% до 28 млрд грн й дещо покращити фінрезультат.
  6. Через конвертацію заборгованості банком перед пов’язаними та непов’язаними сторонами в капітал банку з подальшим його списанням колишні акціонери Приватбанку, їх партнери, менеджери, а також професійні інвестори втратили 29,4 млрд грн.