Фактом, що підтверджує введення житлового будинку в експлуатацію, є отримання замовником будівництва сертифіката або декларації про готовність об'єкта в Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІ). Відповідна інформація вноситься в реєстр ДАБІ і є загальнодоступною.

Зібравши первинну інформацію про житлові об’єкти, які були здані в передмісті, редакція по адресі кожного будинку ідентифікує компанію-забудовника і житловий комплекс, до якого відноситься цей будинок. Для цього використовуються відкриті джерела інформації: пошуковики, спеціалізовані портали про нерухомість, офіційні сайти забудовників.

Проблемні питання у встановленні замовників будівництва допомагає вирішувати партнер проекту — аналітична система YouControl. За допомогою спеціального програмного модуля аналітики YouControl встановлюють зв'язок між об’єктами і засновниками, щоб в кінцевому підсумку коректно віднести той чи інший житловий будинок в актив певного забудовника. Слід зазначити, що на відміну від банківського ринку, де всі кредитно-фінансові установи на вимогу регулятора розкрили інформацію про кінцевих бенефіціарів, навіть найбільші забудовники, як і раніше, приховують реальних власників бізнесу. Завдання щодо доповнення зібраної інформації житловими об'єктами виконував юридичний партнер проекту — компанія Constructive Lawyers.

Варто вказати, що забудовники потрапляли в рейтинг навіть якщо занизили категорію складності житлового об'єкта. Така інформація постійно оновлюється редакцією, тому досьє компаній змінюються в режимі реального часу в разі, якщо стали відомими нові деталі про забудовника. Аналогічно «Мінфін» підкреслює той факт, що може вносити зміни в рейтинг і опис забудовників в тому випадку, коли компанія-учасник надає документи, які уточнюють опубліковану інформацію.

На основі зібраної редакцією і доповненої партнерами проекту інформації формується підсумковий рейтинг забудовників. Вище в списку йдуть компанії, які за звітний період ввела в експлуатацію найбільшу кількість житлових будинків. Ми вважаємо, що цей показник більш зрозумілий інвесторам, ніж невловимі сумарні квадратні метри побудованої нерухомості або суб’єктивні оцінки комфортності і якості, які є критеріями розподілу місць в низці інших рейтингів.

У разі, коли у кількох забудовників в активі однакова кількість завершених за звітний період житлових будинків, вище місце займає учасник, який здав в експлуатацію більшу кількість квартир. У рейтинг включаються об'єкти, які введені в експлуатацію з початку 2017 року висотою три і більше поверхів, які знаходяться одразу за межею міста Києва. Мова йде про об’єкти, які розташовані в Вишгороді, Бучі, Ірпені, Вишневому, Софіївській Борщагівці, Гатному, Крюківщині, Петропавлівській Борщагівці, Щасливому, Борисполі, Броварах, Зазим’ї.

Наступні населенні пункти не ввійшли в рейтинг по тій причині, що по реєстру ДАБІ не вдалося знайти там багатоквартирних житлових будинків, які були здані в 2017-му (на момент виходу рейтингу): Новосілки, Хотів, Чайки, Коцюбинське, Конча-Заспа, Нові Петрівці, Чабани. Взагалі не враховувалися при складанні рейтингу житлові будинки в таких населених пунктах, як Ворзель, Гостомель, Боярка, Білогородка, Тарасівка, Українка, Обухів. Не враховувалися в рейтингу також двоповерхові будинки і котеджні містечка.

В передмісті Києва є дуже поширеною практика, коли забудовник — фізична особа. У такому випадку «Мінфін» індентифіковував забудовника за назвою його ЖК і вказував фактичну особу замовника будівництва в описі до нього. У рейтингу також відображені об'єкти забудовників, у яких є проблеми з наявністю повного пакету дозвільної документації, але які, тим не менше, є учасниками ринку і продовжують активно продавати квадратні метри у своїх проектах. Інформація про кінцевих бенефіціарів забудовників і проблеми з документами оновлюється в режимі реального часу.

Детальний гід по рейтингу читайте ТУТ.