Залишки на коррахунках банків на ранок складають 52 млрд гривень, що як і раніше перевищує необхідний рівень ліквідності в системі для виконання нормативу резервування.

Надлишок гривні у клієнтів і фінустанов на фоні попиту на валюту на готівковому ринку і буде основним провокатором подальшого зростання курсу. Деяку підтримку гривні буде надавати наближення періоду основних бюджетних платежів у компаній, що знизить обсяги зайвої гривні у клієнтів.

Але з іншого боку - 19,20 і 21 грудня - три останніх повноцінних робочих дня перед різдвяними вихідними як в ЄС і США, так і в Україні. Це збільшить ділову активність на ринку в цей період і посилить попит на валюту - імпортерам треба встигнути сплатити і отримати товар до настання свят.

Великі соціальні виплати, майбутня видача частини пенсій за грудень і січень одночасно, а також розрив котирувань готівкового і безготівкового долара - провокує спекулятивні ігри з його переливу з одного сегмента валютного ринку на інший, що підтримує високий рівень котирувань як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Вчорашня продаж Нацбанком 75,2 млн долларів на аукціоні для зняття ажіотажу на міжбанку - змогла тільки загальмувати темпи падіння гривні до 10 копійок за день. Кардинально це ситуацію не змінило - попит перевищує пропозицію.

Для зміни тренда на ринку необхідні масовані виходи регулятора з продажами по 30-40 млн доларів щодня. В умовах непрогнозованості термінів нових траншів МВФ - НБУ навряд-чи буде готовий витрачати такі обсяги ЗВР. Швидше за все - він буде тільки гасити періодично виникаючи скачки курсу.

У вівторок перевищення попиту над пропозицією знову буде провокувати новий стрибок курсу, а гра «на підвищення» продовжиться.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні новий зліт курсу долара з метою в 27,90-27,95 гривень і широкий коридор на торгах в межах 27,83-27,95 гривень. Спекулянти продовжать спроби розгойдати курс до 28 гривень і вище.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар не виріс, але сильно і не впав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,65-27,95 і продаж 28,03-28,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,80-27,95 гривень та продаж 28,08-28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 18 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю- подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом - тільки 17% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,50 гривень. 83% - впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 24% опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,50 гривень. 76% - зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,51 гривень.

Якщо за вівторок ситуація на міжбанку не зміниться - то Мінфін буде знову змушений підняти основний поріг для опитування до 27,75 за долар, починаючи з завтрашнього дня.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram