Які загрози очікують на власників криптоактивів, в своєму блозі на НВ написав голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо. «Мінфін» публікує скорочений текст статті. 

Доведеться нагадати, що криптовалюта поки не є поширеним засобом платежу. Як для задоволення найпростіших потреб, так і для того, щоб просто піти з ринку (не втекти, а зафіксувати прибуток), доведеться використовувати «звичайні» гроші.

Технічно це не складно. До ваших послуг безліч «обмінників», готових перетворити чесні біткоіни на сумну державну валюту. В тому числі, зарахувавши її на карту надійного державного банку.

Правда, у деяких не в міру підозрілих при цьому виникають дивні питання. Ці, незрозуміло звідки отримані гроші, чи не будуть вважатися доходом, чи не підлягають оподаткуванню? А ті коіни, які лежать в гаманцях і стрімко ростуть? Чи не спаде випадково добрій, багатій і щедрій українській державі розглядати їх зростання — як дохід, а самі монетки — як валютні цінності, та ще за кордоном, та за доброю традицією — заднім числом.

Чи буде зберігати банк строго таємницю надходжень своїх клієнтів, чи не передасть всю базу разом в компетентні органи? Не відразу, звичайно. А коли наростуть штрафи і з'явиться деяке майно, придатне для конфіскації.

Нам не вдалося знайти чіткої відповіді на ці питання.

Тому було направлено запит до ДФС України з метою отримання офіційної відповіді.

Чекаємо відповіді.