Ці коливання ми бачимо щороку. Кожен, хто має інтернет може зайти на сайт НБУ і побачити курси, які були 19 грудня 2016 року, 15 чи 16 січня 2017 року, і побачити, що тоді курс був такий самий, як сьогодні.

Читайте також: Консенсус-прогноз. Скільки коштуватиме долар через рік

Так, курс волатильний, є якісь макроекономічні тенденції, але він пояснюється і очікуваннями. Якщо всі очікують, що наприкінці року гривня буде слабшати, то вона буде слабшати. Будь то НБУ, ФРС США чи ЕЦБ. Очікування грають дуже важливу роль, особливо в короткостроковому періоді.

Ті, хто має доступ до міжнародних інформаційних систем, можуть побачити, які зараз ціни на основні товари українського експорту – на залізну руду, на сталь – і побачити, що вони знаходяться на досить високому рівні. Тобто фундаментальних причин для девальвації дійсно немає. Ситуація відповідає тим тенденціям, які ми бачимо.

Читайте також: Кінець року: що підриває валютний ринок

Крім того, можна взяти калькулятор і підрахувати, скільки можна було заробити вклавши гроші на депозит в гривні і в доларах, і порівняти це з динамікою обмінного курсу. Тобто говорити про те, що гривня слабшає, і це є фундаментальним по слабшанням, наразі не можна.

З іншого боку, дійсно є психологічні фактори і відсутність праці з МВФ є таким фактором.

НБУ не відходить від своєї стратегії валютних інтервенцій, яка включає в себе, в тому числі і згладжування цих коливань. Резерви Нацбанка це дозволяють. Але ми не фіксуємо і не захищаємо якийсь визначений рівень обмінного курсу.

Сологуб також нагадав, що і минулого і поточного тижня НБУ проводив валютні інтервенції. Сьогодні на аукціоні НБУ продав $75 млн. для стабілізації гривні.