Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

«З однієї сторони, підвищення облікової ставки лише на 1 п. п. не матиме значного ефекту на інфляцію оскільки саме підвищення є не суттєвим. З іншої сторони, з огляду на поточну природу інфляції підвищення облікової ставки навпаки може зумовити подальше прискорення інфляції», - зазначив він.

За словами Данилишина, споживча інфляція в значній мірі обумовлена факторами пропозиції, а не попиту, зокрема, подорожчанням сирих продовольчих товарів, в тому числі нафти, ослабленням гривні і підвищенням виробничих витрат, в тому числі через підвищення цін і тарифів, на які впливає держава.

Данилишин вважає, що з урахуванням цього і високого рівня монополізації української економіки підвищення облікової ставки призведе до подорожчання кредитування і, з високою ймовірністю, до зростання цін виробників і зростання інфляції пропозиції, викликаючи зниження купівельної спроможності населення.

«Крім того, більш високі процентні ставки будуть стимулювати приплив короткострокового спекулятивного капіталу в країну, що підсилює вразливість держави до зовнішніх шоків», - додав він.

За його словами, правлінню НБУ слід було підвищувати ставку раніше, коли в липні цього року рада НБУ констатувала посилення інфляційних ризиків і закликала правління активно використовувати всі інструменти грошово-кредитної політики з метою утримання інфляції в межах 8%+/- 2%.

Нагадаємо, 14 грудня Національний банк України прийняв рішення про підвищення облікової ставки з 13,5% до 14,5%.