Накачування банківської системи: 1) бюджетними грошима, пов'язаними з операціями за розрахунками по завершенню року; 2) поверненням коштів банкам за депозитними сертифікатами НБУ і 3) 4,6 млрд гривень від Нацбанку, які отримали три банки на останньому тендері з рефінансування — призвело до рекордної ліквідності банків і негайно відбилося на валютному ринку.

За три дні цього тижня в банківську систему влили більше 24 млрд гривень і зростання курсу долара знову б'є всі рекорди. Якщо в понеділок він подорожчав на 1 копійку, то вже у вівторок — на 7 копійок, в середу — на 8, а за четвер — вже на 17 копійок.

А на готівковому ринку  у вечері 14 грудня долар вже коштував від 27,75 до 27,90 гривень і вище. Населення активно скуповує валюту, чим ще більше розкручує ажіотаж.

На міжбанку продовжують панікувати імпортери, які вже не розуміють, чого чекати від курсу в найближчому майбутньому і вважають за краще закривати свої контракти скоріше. Більшість великих експортерів не поспішає розлучатися з валютою, крім обов'язкових 50 процентних продажів і це дозволяє їм поки дуже добре заробляти. У виграші залишаються не тільки власники обмінників, але і спекулянти на міжбанку. Вони працюють не тільки «в дві сторони», але й користуючись моментом відверто грають на «на підвищення».

Нацбанк поводиться досить дивно. З одного боку, у понеділок він викупив аж 2 млн доларів через «запит кращого курсу», чим не дав гривні ситуативно зміцнитися нижче 27,10 гривень. У вівторок — незважаючи на зростання котирувань — регулятор на ринок з продажем валюти не виходив. У середу — схаменувся і продав 14 млн доларів через «запит кращого курсу», що вже не врятувало ситуацію і валюта знову подорожчала. У четвер — в більш публічному форматі аукціону з продажу долара він так і не вийшов. І це при тому, що паніка на ринку зростає і курс за день злетів на міжбанку на 17 копійок — до 27,46 гривень при продажу.

Схоже, що НБУ поки до кінця так і не визначився для себе в трактовці, що відбувається на торгах у даний час і продовжує просто гасити ситуативні пожежі без глобальної тактики і розуміння на який рівень може вийти курс.

Але зрозуміле одне — Нацбанк не зацікавлений зараз у зміцненні гривні нижче 27,10 гривень і вважає за краще економити ЗВР, розмінюючи зростання котирувань на більш-меньш стабільний обсяг резервів.

НБУ можна зрозуміти — з траншами МВФ ситуація туманна, з посадою голови Нацбанку — теж поки не все так просто, в бюджеті є великі проблеми і з розрахунками за підсумками року — також питання.

А тому — краще притримати дефіцитну валюту. Так і живемо — від однієї валютної пожежі до іншої…

А курс тим часом — вже все ближче до нового психологічного рівня в 27,50 гривень на міжбанку і до 28 гривень в обмінниках.

Хід торгів 14 грудня:

Вже в першу годину торгів попит знову значно перевищував пропозицію. Долар злетів з ранкових 27,265 / 27,285 гривень до 27,37 / 27,40 до 11 години і пішов вище. К 12:00 він подорожчав до 27,38 / 27,42 гривень.

Після 12 годин на ринок стали виходити деякі великі продавці, вміло продаючи валюту на піку ажіотажу і зливаючи її тільки в тих обсягах, щоб не збити зростаючий тренд по курсу. До обіду котирування досягли максимуму — 27,43 / 27,46 гривень і більшість продавців вже реалізували залишки валюти, чим вирівняли попит і пропозицію.

Вище сьогодні курс вже не піднявся, але в цілому — обстановка залишилася знервованою із загальним психологічним настроєм на подальше зростання котирувань. НБУ не виходив з аукціоном з продажу долара. До кінця торгів курс так і завмер на позначці 27,43/27,46. Більшість операцій за даними ВалКлі пройшло в межах коридору 27,3768-27,41 гривень.

Головні події четверга на міжбанку:

1) Зліт котирувань долара на 17 копійок — з 27,265 / 27,285 гривень до 27,43 / 27,46 до кінця сесії. Курс прагнув до мети в 27,50 гривень;

2) Нацбанк не виходив на торги в більш публічному форматі аукціону з продажу долара;

3) Зареєстровано 786 угод на суму $570,80 млн за середньозваженим курсом 27,4100.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram